ßßß Cookit - przepis na Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem

nazwa

Wykonanie

W końcu nadchodzi upragniony sezon na owoce :) Pewnie będzie teraz u mnie monotematycznie, ale nic na to nie poradzę, gdyż po prostu uwielbiam ciasta z owocami. Na początku minionego tygodnia królował u mnie rabarbar i renklody w postaci tarty oraz schłodzonego kompotu, dzisiaj z kolei postanowiłam wypróbować ten sam przepis, ale z jabłkami. Obydwie tarty zniknęły w mgnieniu oka i coś czuje, że ich pieczenie stanie się dla mnie tak samo wciągające jak muffinomania :)
Najpierw przedstawiam wersję rabarbarową! (Przepis na kruchy spód zaczerpnięty od Pauliny z kotlet.tv)
Składniki:
spód:
180g mąki
100g margaryny
1 jajko
15g cukru wanilinowego
3 łyżki cukru pudru
masa:
pęk rabarbaru
3-4 śliwki renklody
2 jajka
4 łyżki śmietany 18%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100g cukru
Wykonanie:
Mąkę, cukier puder "pokroić" ze schłodzonym masłem (margaryną), dodać jajko i ugnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii a następnie przenieść na formę do tarty, ponakłuwać widelcem i piec pod obciążeniem (papier do pieczenia i fasola) przez 15 min w rozgrzanym do 200st piekarniku, a następnie przez 5 min bez obciążenia. W międzyczasie obrać rabarbar, pokroić w kostkę i posypać cukrem by puścił sok. Przygotować masę: jajka utrzeć z cukrem, dodać śmietanę, mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Na podpieczony spód wysypać rabarbar (bez soku), pokrojone w kostkę śliwki i zalać masą. Piec w tych samych warunkach dalsze 30 minut. Po upieczeniu, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie z kompotem z rabarbaru.
Smacznego! :-)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2013/05/tarta-z-rabarbarem.html