Wykonanie
W końcu nadchodzi upragniony sezon na
owoce :) Pewnie będzie teraz u mnie monotematycznie, ale nic na to nie poradzę, gdyż po prostu uwielbiam ciasta z
owocami. Na początku minionego tygodnia królował u mnie
rabarbar i
renklody w postaci tarty oraz schłodzonego kompotu, dzisiaj z kolei postanowiłam wypróbować ten sam przepis, ale z
jabłkami. Obydwie tarty zniknęły w mgnieniu oka i coś czuje, że ich pieczenie stanie się dla mnie tak samo wciągające jak muffinomania :)Najpierw przedstawiam wersję
rabarbarową! (Przepis na kruchy spód zaczerpnięty od Pauliny z kotlet.tv)Składniki:spód:180g
mąki100g
margaryny1
jajko15g
cukru wanilinowego3 łyżki
cukru pudrumasa:pęk
rabarbaru3-4
śliwki renklody2
jajka4 łyżki
śmietany 18%3 łyżki
mąki ziemniaczanej100g
cukruWykonanie:
Mąkę,
cukier puder "pokroić" ze schłodzonym
masłem (
margaryną), dodać
jajko i ugnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkować
między dwoma kawałkami folii a następnie przenieść na formę do tarty, ponakłuwać widelcem i piec pod obciążeniem (papier do pieczenia i
fasola) przez 15 min w rozgrzanym do 200st piekarniku, a następnie przez 5 min bez obciążenia. W międzyczasie obrać
rabarbar, pokroić w kostkę i posypać
cukrem by puścił sok. Przygotować masę:
jajka utrzeć z
cukrem, dodać
śmietanę,
mąkę i wymieszać na jednolitą masę. Na podpieczony spód wysypać
rabarbar (bez soku), pokrojone w kostkę
śliwki i zalać masą. Piec w tych samych warunkach dalsze 30 minut. Po upieczeniu, ostudzić i posypać
cukrem pudrem. Smakuje wyśmienicie z kompotem z
rabarbaru.
Smacznego! :-)