Wykonanie

Od tygodnia chodził za mną smak dobrego gulaszu, dlatego przy przy pierwszej nadarzającej się okazji kupiłam kawał
szynki wieprzowej ( w zastępstwie
wołowinki),
pieczarki,
paprykę i zabrałam się do roboty :) Efekt wyszedł super, mój degustator był zachwycony, więc
mogę śmiało opublikować przepis ;)Składniki:

ok. 500g
szynki wieprzowej b/k5
pieczarekpół
czerwonej papryki1 niewielka
cebulałyżka
śmietanymąka z
wodą do zagęszczeniafiliżanka
bulionu ( łyżka
wegety w wodzie)
przyprawy:
majeranek, czerwona
słodka papryka w proszku,
zioła prowansalskie,
sól,
pieprz.Wykonanie


Pokrojoną w kostkę
cebulę, podsmażamy na niewielkiej ilości
wody. Jak się zeszkli, wrzucamy pokrojone w kostkę i posolone
mięso. W momencie gdy
mięso będzie już podsmażone, zalewamy je filiżanką
bulionu. Próżyć ok 15-20 minut. Po upływie tego czasu dorzucamy pokrojone w duże plastry
pieczarki oraz pokrojoną w kostkę
paprykę. Próżyć wszystko razem kolejne 20 minut. W trakcie można podlewać
wodą. Należy sprawdzać twardość
mięsa widelcem i uzależnić od tego czas próżenia.Gdy
mięso będzie odpowiednio miękkie, doprawiamy gulasz
przyprawami, zagęszczamy rozrobioną
mąką z
wodą i po zagęszczeniu dodajemy łyżkę
śmietany i gotowe!Ja w dzisiejszym obiedzie zestawiłam go z
kuskusem oraz
kiszonymi ogórkami, a z racji tego, że jeszcze sporo gulaszu zostało, zamierzam usmażyć jutro placki ziemniaczane i podać je właśnie z tym pysznym sosem :)


Smacznego:)