ßßß Cookit - przepis na Gulasz z pieczarkami i papryką

Gulasz z pieczarkami i papryką

nazwa

Wykonanie

Od tygodnia chodził za mną smak dobrego gulaszu, dlatego przy przy pierwszej nadarzającej się okazji kupiłam kawał szynki wieprzowej ( w zastępstwie wołowinki), pieczarki, paprykę i zabrałam się do roboty :) Efekt wyszedł super, mój degustator był zachwycony, więc mogę śmiało opublikować przepis ;)
Składniki:
ok. 500g szynki wieprzowej b/k
5 pieczarek
pół czerwonej papryki
1 niewielka cebula
łyżka śmietany
mąka z wodą do zagęszczenia
filiżanka bulionu ( łyżka wegety w wodzie)
przyprawy: majeranek, czerwona słodka papryka w proszku, zioła prowansalskie, sól, pieprz.
Wykonanie
Pokrojoną w kostkę cebulę, podsmażamy na niewielkiej ilości wody. Jak się zeszkli, wrzucamy pokrojone w kostkę i posolone mięso. W momencie gdy mięso będzie już podsmażone, zalewamy je filiżanką bulionu. Próżyć ok 15-20 minut. Po upływie tego czasu dorzucamy pokrojone w duże plastry pieczarki oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Próżyć wszystko razem kolejne 20 minut. W trakcie można podlewać wodą. Należy sprawdzać twardość mięsa widelcem i uzależnić od tego czas próżenia.
Gdy mięso będzie odpowiednio miękkie, doprawiamy gulasz przyprawami, zagęszczamy rozrobioną mąką z wodą i po zagęszczeniu dodajemy łyżkę śmietany i gotowe!
Ja w dzisiejszym obiedzie zestawiłam go z kuskusem oraz kiszonymi ogórkami, a z racji tego, że jeszcze sporo gulaszu zostało, zamierzam usmażyć jutro placki ziemniaczane i podać je właśnie z tym pysznym sosem :)
Smacznego:)
Źródło:http://skrytozercy.blogspot.com/2012/06/gulasz-z-pieczarkami-i-papryka.html