Wykonanie

Cały ranek spędziłam w kuchni przygotowując wypieki i przysmaki dla moich dzisiejszych gości;) Jednym ze specjałów będzie domowej roboty tort z
bitą śmietaną i
brzoskwiniami, najbardziej pracochłonny spośród całego dzisiejszego menu! Przedstawiam krok po kroku wykonanie ;)Składniki na
biszkopt:5 jajszklanka
mąki pszennejszklanka
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
soku z cytrynyBita śmietana:ok. 1L schłodzonej
śmietanki kremówki 30%2 - 3 łyżki
cukru pudru2 - 3 łyżki
żelatyny rozpuszczonej w 200 ml ciepłej
wodyWykonanie:1. Oddzielamy
żółtka od
białek2. Ubijamy
białka na sztywną pianę, po czym dodajemy powoli szklankę
cukru nie przerywając miksowania3.
Żółtka mieszamy z
proszkiem do pieczenia i
sokiem z cytryny, a następnie wlewamy do
białek ubitych z
cukrem i mieszamy powoli łyżką, lub "trzepaczką" do
białek4. Wsypujemy szklankę
mąki i mieszamy powoli łyżką. Masę wylewamy do przygotowanej tortownicy ( posmarowanej tłuszczem i posypanej
mąką) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180st. Pieczemy 30-40 minut.

Po upieczeniu,
biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, (ja zaraz po wyjęciu z piekarnika upuszczam go z niewielkiej wysokości na blat stołu). Następnie wyjmujemy z formy i przekrawamy nożem na pół, jak pokazano na poniższym zdjęciu:

Przekrojone ciasto kropię
sokiem z cytryny i układam plasterki
brzoskwiń na dolnym
biszkopcie
Nakładamy
bitą śmietanę, którą przygotowujemy następująco:Ubijamy schłodzoną
śmietankę w misce, a pod koniec miksowania wsypujemy
cukier puder.
Żelatynę zalewamy gorącą
wodą i mieszamy do rozpuszczenia, pozostawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy do ubitej
śmietanki i miksujemy. Po krótkiej chwili
śmietana gęstnieje i można ją nakładać na
biszkopt. Zostawiamy część
śmietany na wierzch i na boki. Przykrywamy drugą połówką
biszkopta i smarujemy resztą
śmietany.

Teraz już pozostaje nam tylko dekoracja ciasta. Ja posypałam brzegi
tortu wiórkami kokosowymi, a na wierzch położyłam plasterki
brzoskwiń. W chwili obecnej tort znajduje się w lodówce i czeka na swój wieczorny występ ;)

Mam nadzieję, że będzie wszystkim smakował ;)