ßßß
Klasyczny murzynek. Kto go nie lubi :) ? W początkowym zamiarze miał być przekładany bitą śmietaną i herbatnikami. Przyznam się, że zapomniałem kupić śmietany a że miałem dżem to skorzystałem :).Składniki:(na podłużną blachę o długości ok. 30 cm)- kostka masła- 1,5 szklanki cukru- 2 szklanki mąki- 4 łyżki kakao- 0.5 szklanki mleka- 4 jajka- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- dżem (słodko-kwaśny)- herbatnik (najlepiej mini i w czekoladzie)Sposób przygotowania:1.W garnku rozpuszczamy margarynę i dodajemy cukier, mleko i kakao. Po połączeniu się wszystkich składników, odstawiamy by trochę przestygło. I odlewamy pół szklanki do polewy.2.Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do tego zawartość garnka (może być lekko ciepła). Łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta.3.Nastawiamy piekarnik na 175 C i wkładamy ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut. Stan ciasta sprawdzamy patyczkiem ( jak ciasto nie będzie się do niego przyklejać, znaczy że ciasto dobre).4.Przekrajamy ciasto gdzieś w 2/3 wysokości. Smarujemy wyższą część dżemem i wykładamy herbatniki ( jeżeli ktoś ma w dużych rozmiarach herbatnik, należy je pokruszyć na dość małe kawałki). Tak jak na zdjęciu:
5.Drugą część ciasta również smarujemy dżemem. "Składamy" ciasto w jedno. Polewamy odstawioną wcześniej polewą.Gotowe.Smacznego ;)
A dziś polecam bardzo przyjemną dla ucha pioseneczkę z gatunku elektronicznej :)Chet FakerGoldPozdrowionkaMichał :)