Wykonanie

Klasyczny murzynek. Kto go nie lubi :) ? W początkowym zamiarze miał być przekładany
bitą śmietaną i
herbatnikami. Przyznam się, że zapomniałem kupić
śmietany a że miałem
dżem to skorzystałem :).Składniki:(na podłużną blachę o długości ok. 30 cm)- kostka
masła- 1,5 szklanki
cukru- 2 szklanki
mąki- 4 łyżki
kakao- 0.5 szklanki
mleka- 4
jajka- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia-
dżem (słodko-kwaśny)-
herbatnik (najlepiej mini i w
czekoladzie)Sposób przygotowania:1.W garnku rozpuszczamy
margarynę i dodajemy
cukier,
mleko i
kakao. Po połączeniu się wszystkich składników, odstawiamy by trochę przestygło. I odlewamy pół szklanki do polewy.2.Oddzielamy
żółtka od
białek. Do
żółtek dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do tego zawartość garnka (może być lekko ciepła). Łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera.
Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta.3.Nastawiamy piekarnik na 175 C i wkładamy ciasto. Pieczemy przez ok. 40-50 minut. Stan ciasta sprawdzamy patyczkiem ( jak ciasto nie będzie się do niego przyklejać, znaczy że ciasto dobre).4.Przekrajamy ciasto gdzieś w 2/3 wysokości. Smarujemy wyższą część
dżemem i wykładamy
herbatniki ( jeżeli ktoś ma w dużych rozmiarach
herbatnik, należy je pokruszyć na dość małe kawałki). Tak jak na zdjęciu:

5.Drugą część ciasta również smarujemy
dżemem. "Składamy" ciasto w jedno. Polewamy odstawioną wcześniej polewą.Gotowe.Smacznego ;)

A dziś polecam bardzo przyjemną dla ucha pioseneczkę z gatunku elektronicznej :)Chet FakerGoldPozdrowionkaMichał :)