Wykonanie

Torcik
bezowy(orzeźwiający, słodki , przyjemny w smaku , idealny na prezent)Ostatnio moja przyjaciółka obchodziła swoje urodziny i powstało pytanie co kupić ? Nie miałem zielonego pojęcia. Wpadłem na pomysł, że zrobię jej mały torcik (wyszedł większy niż planowałem).Jeszcze raz wszystkiego najlepszego ;)Składniki:
Beza:- 6
białek- ok. 300 g
cukru pudru-2 łyżki
mąki ziemniaczanej- szczypta
soliKrem:- duże opakowanie budyniu
śmietankowego (na 3/4l
mleka)- 100 g
masła-3/4 szklanki
makuJabłka:- 4 duże
jabłka- małe opakowanie
kisielu jabłkowego lub
cytrynowego- 4 czubate łyżki
cukru- pó ł opakowania
cynamonu- 100 ml
soku jabłkowego lub
wodySposób przygotowania:1.
Beza:
Białka ubić z odrobina
soli na sztywna pianę. Następnie dodawać małymi porcjami
cukier dalej miksując. Na koniec dodać
mąkę ziemniaczaną. Nastawiamy piekarnik na 160C. Blachę obłożyć papierem do pieczenia , lub wysmarować
masłem i posypać
bułką tartą. Ja zrobiłem 4-piętrowy torcik , lecz polecam zrobić 3-piętrowy. Masę
bezową wyłożyć na 3 koła o średnicy ok .15-16cm. Włożyć do piekarnika i piec przez ok.30 minut.

2.Krem:
Budyń zrobić według przepisu, tylko z mniejszą ilością
mleka ( zamiast 750 ml
mleka dać 600 ml) , oraz dodając dodatkowo 2 łyżki
cukru (lecz nie jest to konieczne).Odstawić i ostudzić. Gdy
budyń będzie już miał temperaturę pokojową , dodać
masło i utrzeć składniki.Dodać
mak i dokładnie wymieszać.3.
Jabłka:Obrać
jabłka i pokroić w kostkę. Przesypać pokrojone
jabłka do miski , następnie dodać
cynamon,
cukier oraz
sok jabłkowy lub
wodę. Wszystko dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy tam
jabłka.Robimy
kisiel według przepisu, tylko zmniejszą ilością
wody ( zamiast 500 ml
wody , dać 400 ml). Gotowy
kisiel odstawić i ostudzić.Na małym ogniu podsmażać
jabłka. Po paru minutach , gdy
woda wyparuje , powinien się zrobić taki
syrop. Posmakować łyżeczką kawałek
jabłka, gdy będzie miękkie , patelnie odstawić z ognia. Przygotować miskę do której należy włożyć sitko. Do sitka wrzucamy wszystko to co na patelni i odstawiamy na bok , po to aby powstały
syrop zleciał w części do miski.Następnie , podjadamy parę łyżek
kisielu , a
potem dodajemy
jabłka i mieszamy.

4.Gdy
bezy już będą gotowe , przełożyć je na talerz. Przygotuj jakaś deskę, duży talerz lub jakąś tackę, na której będziemy "składać tort". Bierzemy największą
bezę i kładziemy na tacce , kładziemy
krem śmietankowy, tak aby w środku zostało miejsce na
jabłka. Grubość kremu jaką kładziemy powinna
mieć ok.1,5-2 cm.
Potem na środek
bezy kładziemy parę łyżek
jabłek. I tak każde piętro.Na zdjęciu widać 3 poziom, jak wyłożyłem krem i
jabłka:

5.DekoracjaDo dekoracji użyłem pozostałego kremu i
jabłek , oraz
granata , który orzeźwił cały torcik ;)I to tyle ;)Życzę smacznego ;)

Na specjalna prośbę solenizantki , wrzucam jej ulubiona piosenkę:PozdrawiamMichał ;)