Wykonanie
Kiedy zaczyna się sezon (późno)jesienno - zimowy i warzywa typu
pomidor czy
ogórek smakują jak gąbka, przerzucam się na pieczone warzywa, jak
cukinia,
bakłażan,
papryka,
marchewka etc. Takie danie sprawdza się świetnie, jako przekąska w trakcie dnia, ale także jako dodatek do obiadu. W zależności od tego, jakie wybierzemy warzywa, ich pieczenie zajmuje od 15 do 30 minut.

Składniki
cukiniabakłażanpapryka czerwonaświeże
oreganosuszona
paprykaczarnuszkaoliwa z oliwek ząbek
czosnkuWykonanie2 - 4 łyżek
oliwy wlewamy do miski, dodajemy garść świeżego
oregano, łyżkę suszonej
papryki, łyżeczkę
czarnuszki oraz wyciśnięty
czosnek. Wszystko mieszamy. Warzywa dokładnie myjemy, te które wymagają obrania - obieramy. Kroimy je wzdłuż - na szerokie paski. Pamiętajcie, żeby odłożyć posolonego
bakłażana na 10-15 minut, a
potem dokładnie go wypłukać. Pozwoli to na pozbycie się ewentualnej goryczy. Warzywa wkładamy do naszej miski i dokładnie mieszamy, aby dokładnie pokryły się naszą "marynatą". Opcjonalne można posolić nasze warzywa. Odkładamy je na 10-15 minut. Następnie przekładamy je na blachę lub do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Czas pieczenia zależny od tego, na jakie warzywa się zdecydowaliście. U mnie było to 15 minut. Przy
marchewce czy ziemniakach potrwa to nawet 30 minut. Smacznego!
