Wykonanie
Końcówka tygodnia zaskoczyła mnie paskudnym przeziębieniem, które pokrzyżowało mi
plany weekendowe. Z drugiej strony wolna niedziela okazała się
owocna. Oprócz pierniczków na choinkę upiekłam "mikołajkowe" muffinki, którymi zaskoczyłam znajomych z pracy. Od razu poniedziałek wydał się lepszy:)
Składniki2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru1 duże
jajko1 szklanka
mleka lub
maślanki1/2 szklanki
oleju lub roztopionego
masłaszczypta
solijeden duży
banantrzy łyżki
płatków czekoladowych lub po prostu
czekoladałyżka kandyzowanej
skórki pomarańczowejWykonaniePrzesiewamy
mąkę i dodajemy do niej pozostałe suche składniki - mieszamy łyżką. W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki. Następnie do suchych składników przelewamy mokre i mieszamy łyżką (nie musi, a nawet nie powinno mieszać się ciasta dokładnie - ot tak kilka
razy zamieszać). Na koniec dodajemy rozgniecionego widelcem
banana i dwie łyżki
płatków lub startej
czekolady.Formę do muffunków wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do 2/3 wysokości papilotki. Wierz posypujemy
płatkami i
skórką pomarańczową.Muffinki wykładamy do wcześniej nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Pieczemy 20 minut, aż będą złociste, a następnie zajadamy się:)