Wykonanie
Dip
koperkowy nadaje się idealnie do warzyw, w tym pieczonych lub gotowanych
ziemniaków, ryb, grillowanych
mięs czy
jajek. Najlepiej przygotować go co najmniej godzinę przed podaniem, aby stał się bardziej aromatyczny. Uważajcie przy dodawaniu
czosnku, po kilku godzinach jego smak nabiera bardzo na intensywności, dlatego jeśli chcecie przechowywać dip przez 2 - 3 dni, to polecam dodać dwa
razy mnie
czosnku niż podano w przepisie.
Składniki200 g
jogurtu naturalnego gęstego lub
jogurtu greckiego2 ząbki
czosnku (średniej wielkości)pęczek
koperkupieprz,
sólopcjonalnie łyżeczka
majonezuWykonanieDo
jogurtu dodać przeciśnięty przez praską
czosnek. Następnie umyty i osuszony
koperek drobno posiekać i również dodać
jogurtu. Doprawić
pieprzem i
solą. Jeśli zdecydujecie się na dodanie
majonezu, to
sól jest zbędna. Osobiście staram się nie używać
majonezu, bo przeraża mnie jego skład:) Nie
powiem jednak, że czasem się nie skuszę.