Wykonanie
A dzisiaj na śniadanie proponuję
jabłka w cieście naleśnikowym, zawsze jakaś odmiana :) Idealnie nadają się też jako przekąska czy deser. Nie podaję dokładnych składników, ponieważ robiłam je na oko, ale ciasto ma być troszeczkę gęstsze niż na naleśniki :)Składniki:
mąkamleko1
jajkomała, płaska łyżeczka
proszku do pieczeniacynamoncała torebka
cukru waniliowegojabłkaDodatkowo:
cukier puder do obtoczeniaPrzygotowanie :
Jabłka obieramy, wycinamy środek, czyli "ogryzek"(zrobiłam to obieraczką do
ziemniaków) i kroimy na plastry grubości ok 1 cm.Przygotowujemy ciasto neleśnikowe :
mąkę,
mleko,
jajko,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy i
cynamon wrzucamy do jednej miski i miksujemy, do czasu połączenia się składników.Do tak przygotowanego ciasta wrzucamy plastry
jabłek i wyjmujemy łyżką na rozgrzany
olej.Smażymy z każdej strony na złoto brązowy kolor.Gdy pacuszki już ostygną, obtaczamy je w cukrze pudrze.
Smacznego ! :)