Wykonanie
Lekkie,
brzoskwiniowe ciasto. W sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy pomysłu co by tu zrobić :) Przepis znaleziony na jakiejś stronie, już nie pamiętam dokładnie na jakiej :)Składniki :2 i 1/2 szkl.
mąki5
jajek (
białka oddzielnie)1 kostka
margarynyszczypta
soli2 łyżki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 budynie
śmietankowe1 puszka
brzoskwiń1/2 szkl.
cukru pudruMąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
solą,posiekać
margarynę, a następnie dodać 2 łyżki
cukry oraz
żółtka. Zagnieść to wszystko na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie jedną część wyjmujemy i ścieramy na tarce na blachę. Lekko przygnieść i trochę podpiec ok. 7 - 8 min w temp. 180st. C.Ugotować
budyń w 750ml
mleka i posłodzić do smaku. Gorący wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojone
brzoskwinie, na to położyć ubitą pianę z
białek z
cukrem pudrem. Na koniec posypać drugą częścią startego ciasta. Piec ok 40 min w 180st. C.

Smacznego ! :)