Wykonanie
Bardzo dekoracyjne
ciasteczka różyczki. Smak? - Ot, zwyczajne kruche
ciasteczka. Fajnie wyglądają.
Między innymi wypiekami będą ozdobą każdego stołu.


Ciasto:1/2 kostki
margaryny1/2 szklanki
cukru2 szklanki
mąki1 opakowanie
cukru wanilinowego1
jajko2 łyżki
wodyszczypta
soliszczypta
proszku do pieczeniaDodatkowo:
cukier puder do posypania1
białkoZ wymienionych składników szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i mocno schłodzić. Wałkować na grubość ok. 3 mm i szklanką wycinać kółka. Układać po 3 kółka tak, aby zachodziły na siebie do połowy. Przez środek posmarować
białkiem, a następnie zwijać w ruloniki zaczynając od kółeczka ciasta, które jest na wierzchu. Każdy rulonik przeciąć w poprzek na dwie części (powstaną dwie różyczki), lekko ścisnąć przy podstawie, a górę lekko odwinąć na wierzch kształtując
płatki róż. Gotowe różyczki ustawić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni do lekkiego zrumienienia, około 20 minut. Jeszcze gorące
ciasteczka posypać
cukrem pudrem.