Wykonanie
Czasem zdarzy nam się kupić za dużo
winogron.
Owoce te na trzeci dzień nie smakują już tak dobrze, a i
tracą na wyglądzie co dodatkowo skutkuje
brakiem apetytu na nie. Wyrzucenie ich nie wchodzi w grę, dlatego użycie ich do ciasta było strzałem w 10! Ciasto jest proste i szybkie w wykonaniu. Wspaniale smakuje do
kawy czy
herbaty. Zapraszam!

SKŁADNIKI: (ma małą tortownicę 22cm)3
jajka8-10 łyżek
cukruszczypta
soli16 g
cukru wanilinowego125 g miękkiego
masła lub
margaryny10 łyżek
mąki tortowej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia400 g
winogron (przekrojonych na pół i wypestkowanych)
cukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE:W misce zmiksować
jajka ze szczyptą
soli na pianę. Stopniowo dodawać
cukry, wciąż miksując. Dodać pokrojone w kawałki
masło i po trochu dosypywać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksować na gładką masę.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przeleć do niej ciasto i równo rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć
owoce.Piec w nagrzanym do 180C piekarniku przez ok. 40 min. do "suchego patyczka". Przestudzone na kratce ciasto posypać
cukrem pudrem. Smacznego!