ßßß
SKŁADNIKI: (ma małą tortownicę 22cm)3 jajka8-10 łyżek cukruszczypta soli16 g cukru wanilinowego125 g miękkiego masła lub margaryny10 łyżek mąki tortowej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia400 g winogron (przekrojonych na pół i wypestkowanych)cukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE:W misce zmiksować jajka ze szczyptą soli na pianę. Stopniowo dodawać cukry, wciąż miksując. Dodać pokrojone w kawałki masło i po trochu dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko zmiksować na gładką masę.Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Przeleć do niej ciasto i równo rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć owoce.Piec w nagrzanym do 180C piekarniku przez ok. 40 min. do "suchego patyczka". Przestudzone na kratce ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!