ßßß Cookit - przepis na Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 lipca 2014 r. W wyniku połączenie kwaskowatego rabarbaru i kwaśnej cytryny, przełamanego słodyczą miodu i subtelnością wanilii otrzymujemy szlachetną ambrozję . Napój cudownie gasi pragnienie, ma piękną barwę i jest klarowny. Jednak moją szczególną uwagę zwróciła idealnie oleista i ciągnąca konsystencja, która powoduje fantastyczne wrażenie przy przelewaniu. Dla podniesienia smaku i wyglądu do każdej porcji napoju można włożyć plasterek pomarańczy lub cytryny. W upały dobrze jest podać z kostkami lodu i słomką dla zwiększenia efektu wizualnego i relaksującego:):):)Kompot z rabarbaru Autor opinii: Halina Joskowska, data
przesłania: 3 lipca .
Orzeźwiający kompot z rabarbaru ! Ten kompot symbolizuje lato w szklance - uwielbiam jego charakterystyczny pikantny smak, okraszony nutą wanilii dodającej magii :):):)
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 15 min Łączny czas: 25 min
Liczba porcji: 4
Rozmiar porcji: 1 szklanka
Składniki:
Inspiracja pochodzi stąd :):):)
rabarbar : 300 g
woda mineralna (najlepiej): 1 litr
miód : 2 łyżki
cukier (opcjonalnie): do dosłodzenia
pasta waniliowa (może być cukier waniliowy lud cukier z prawdziwą wanilią): 1 łyżeczka (1 łyżka waniliowego)
sok z cytryny : 1 łyżka
dodatkowo:
woda gazowana (opcjonalnie): do rozcieńczenia
plasterki pomarańczy : 4 lub:
plasterki cytryny : 4
kostki lodu : dla ochłody
Przygotowanie:
odłamuję z kępki łodygi rabarbaru, liście odcinam i wyrzucam, łodygi myję i kroję na 1 cm kawałki
do garnka wsypuję cukier i rozprowadzam po dnie
podgrzewam na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, do czasu aż zacznie brązowieć wówczas wrzucam rabarbar i mieszam - początkowo, po dodaniu rabarbaru cukier zbije się w grudki, ale z czasem jak rabarbar będzie puszczał sok, zbrylony cukier zacznie się roztapiać
smażę przez około 2-3 minuty
wlewam mineralną i doprowadzam do zagotowania
zmniejszam ogień, dodaję miód, wanilię i gotuję przez około 2-3 minuty, aż rabarbar zmięknie na koniec dodaję sok z cytryny
odstawiam na kilka minut, następnie przecedzam przez sitko do czystego naczynia (dzbanka)
resztę rabarbaru na sitku dociskam łyżką tak, aby jak najwięcej wyciśniętego soku znalazło się w kompocie na koniec sprawdzam słodycz kompotu, można dosłodzić cukrem, bądź miodem
można przygotować go nieco słodszy i rozcieńczać wodą mineralną gazowaną w upały najlepsza jest wersja schłodzona kompotu, podawanego z kostką lodu, plasterkiem pomarańczy, czy cytryny
Smacznego:):):)
plasterki pomarańczy;
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/07/kompot-z-rabarbaru.html