ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 21 lipca 2014 r. W wyniku połączenie kwaskowatego rabarbaru i kwaśnej cytryny, przełamanego słodyczą miodu i subtelnością wanilii otrzymujemy szlachetną ambrozję . Napój cudownie gasi pragnienie, ma piękną barwę i jest klarowny. Jednak moją szczególną uwagę zwróciła idealnie oleista i ciągnąca konsystencja, która powoduje fantastyczne wrażenie przy przelewaniu. Dla podniesienia smaku i wyglądu do każdej porcji napoju można włożyć plasterek pomarańczy lub cytryny. W upały dobrze jest podać z kostkami lodu i słomką dla zwiększenia efektu wizualnego i relaksującego:):):)Kompot z rabarbaru Autor opinii: Halina Joskowska, dataprzesłania: 3 lipca .Orzeźwiający kompot z rabarbaru ! Ten kompot symbolizuje lato w szklance - uwielbiam jego charakterystyczny pikantny smak, okraszony nutą wanilii dodającej magii :):):)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 15 min Łączny czas: 25 minLiczba porcji: 4Rozmiar porcji: 1 szklankaSkładniki:Inspiracja pochodzi stąd :):):)rabarbar : 300 gwoda mineralna (najlepiej): 1 litrmiód : 2 łyżkicukier (opcjonalnie): do dosłodzeniapasta waniliowa (może być cukier waniliowy lud cukier z prawdziwą wanilią): 1 łyżeczka (1 łyżka waniliowego)sok z cytryny : 1 łyżkadodatkowo:woda gazowana (opcjonalnie): do rozcieńczeniaplasterki pomarańczy : 4 lub:plasterki cytryny : 4kostki lodu : dla ochłodyPrzygotowanie:odłamuję z kępki łodygi rabarbaru, liście odcinam i wyrzucam, łodygi myję i kroję na 1 cm kawałkido garnka wsypuję cukier i rozprowadzam po dniepodgrzewam na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, do czasu aż zacznie brązowieć wówczas wrzucam rabarbar i mieszam - początkowo, po dodaniu rabarbaru cukier zbije się w grudki, ale z czasem jak rabarbar będzie puszczał sok, zbrylony cukier zacznie się roztapiaćsmażę przez około 2-3 minutywlewam mineralną i doprowadzam do zagotowaniazmniejszam ogień, dodaję miód, wanilię i gotuję przez około 2-3 minuty, aż rabarbar zmięknie na koniec dodaję sok z cytrynyodstawiam na kilka minut, następnie przecedzam przez sitko do czystego naczynia (dzbanka)resztę rabarbaru na sitku dociskam łyżką tak, aby jak najwięcej wyciśniętego soku znalazło się w kompocie na koniec sprawdzam słodycz kompotu, można dosłodzić cukrem, bądź miodemmożna przygotować go nieco słodszy i rozcieńczać wodą mineralną gazowaną w upały najlepsza jest wersja schłodzona kompotu, podawanego z kostką lodu, plasterkiem pomarańczy, czy cytryny
Smacznego:):):)plasterki pomarańczy;