ßßß Cookit - przepis na Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

nazwa

Wykonanie

Składniki
2 porcje
300 g rabarbaru
1 litr wody (polecam mineralną)
4 łyżki cukru + dodatkowo do smaku
1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżka cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią)
1 łyżka soku z cytryny
oraz: dodatkowa woda gazowana, 3 cienkie plasterki cytryny, pomarańczy, mięta i lód
Przygotowanie
Rabarbar umyć, odciąć liście i wyrzucić, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier i rozprowadzić go po dnie. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty lub do czasu aż zacznie brązowieć.
Wówczas wrzucić rabarbar i wymieszać. Początkowo, po dodaniu rabarbaru cukier zbije się w grudki, ale z czasem jak rabarbar będzie puszczał sok, zbrylony cukier zacznie się roztapiać. Smażyć tak przez około 2 - 3 minuty.
Wlać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać wanilię i gotować przez około 2 - 3 minuty aż rabarbar zmięknie. Na koniec dodać sok z cytryny. Odstawić na kilka minut, następnie przecedzić przez sitko do czystego naczynia, dzbanka.
Do kompotu wrzucić kilka ładniejszych, różowych kawałków rabarbaru, resztę rabarbaru na sitku docisnąć łyżką, tak aby jak najwięcej wyciśniętego soku znalazło się w kompocie. Kompot spróbować i bardziej posłodzić w razie potrzeby. Można rozcieńczać go wodą mineralną gazowaną.
W upały polecam spróbować wersję schłodzoną kompotu, podawanego z kostką lodu, plasterkiem cytryny i listkiem mięty.
Propozycja podania
Lekki drink na bazie kompotu z rabarbaru:
1/3 kompotu z rabarbaru
1/3 schłodzonego prosecco
1/3 schłodzonego sprite'a (opcjonalnie)
Serwować z plasterkiem pomarańczy i kostkami lodu.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rabarbar/kompot_z_rabarbaru/przepis.html