Wykonanie
Składniki2 porcje300 g
rabarbaru1 litr
wody (polecam mineralną)4 łyżki
cukru + dodatkowo do smaku1 łyżeczka pasty waniliowej (lub 1 łyżka
cukru wanilinowego lub
cukru z prawdziwą
wanilią)1 łyżka
soku z cytrynyoraz: dodatkowa
woda gazowana, 3 cienkie plasterki
cytryny,
pomarańczy,
mięta i
lódPrzygotowanie
Rabarbar umyć, odciąć liście i wyrzucić, łodygi pokroić na 1 cm kawałki. Do garnka wsypać
cukier i rozprowadzić go po dnie. Podgrzewać na średnim ogniu przez około 2 - 3 minuty lub do czasu aż zacznie brązowieć.Wówczas wrzucić
rabarbar i wymieszać. Początkowo, po dodaniu
rabarbaru cukier zbije się w grudki, ale z czasem jak
rabarbar będzie puszczał sok, zbrylony
cukier zacznie się roztapiać. Smażyć tak przez około 2 - 3 minuty.Wlać
wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać
wanilię i gotować przez około 2 - 3 minuty aż
rabarbar zmięknie. Na koniec dodać
sok z cytryny. Odstawić na kilka minut, następnie przecedzić przez sitko do czystego naczynia, dzbanka.Do kompotu wrzucić kilka ładniejszych, różowych kawałków
rabarbaru, resztę
rabarbaru na sitku docisnąć łyżką, tak aby jak najwięcej wyciśniętego soku znalazło się w kompocie. Kompot spróbować i bardziej posłodzić w razie potrzeby. Można rozcieńczać go
wodą mineralną gazowaną.W upały polecam spróbować wersję schłodzoną kompotu, podawanego z kostką
lodu, plasterkiem
cytryny i listkiem
mięty.Propozycja podaniaLekki
drink na bazie kompotu z
rabarbaru:1/3 kompotu z
rabarbaru1/3 schłodzonego prosecco1/3 schłodzonego sprite'a (opcjonalnie)Serwować z plasterkiem
pomarańczy i kostkami
lodu.
