ßßß Cookit - przepis na Kompot z rabarbaru

Kompot z rabarbaru

nazwa

Wykonanie

Składniki:
1,5 litra gorącej wody
800g rabarbaru
3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, pozbawiamy liści i kroimy w 1-2 centymetrowe kawałki.
Wrzucamy je do głębokiego garnka, z grubym dnem, zasypujemy cukrem i na małym ogniu podsmażamy przez 2-3 minutki, ciągle mieszając.
Zalewamy podsmażony rabarbar wodą i gotujemy 15-20 minut.
Po 20 minutach odstawiamy garnek do całkowitego wystygnięcia kompotu, a kiedy będzie zimny, przelewamy kompot przez gęste sitko do dzbanka.
Podajemy schłodzony, opcjonalnie z kostkami lodu, plastrami cytryny, lub świeżą miętą.
Źródło:http://www.niepieprz.pl/kompot-z-rabarbaru