Wykonanie
Dzień dobry!Sezon
rabarbarowy trwa, więc trzeba z niego korzystać ile się tylko da. Ostatnio w mojej kuchni ciągle gości kilka wiązek
rabarbaru, idą a to do ciasta, a to do muffinek, a to do
napojów.I tak oto powstała bardzo orzeźwiająca lemoniada rabarbarowa. Połączenie kwaskowatego
rabarbaru i całkiem kwaśnej
cytryny, przełamany
słodyczą i delikatnością
wanilii.

Co sądzicie? Ja już go robiłam kilkukrotnie i za każdym razem szybko znika.Mam nadzieję, że Wam też przypadnie do gustu.Zapraszam!Składniki:500 g
rabarbaru (jak najbardziej różowego)1 duża
cytryna (lub 2 mniejsze)1
laska wanilii1 szklanka
cukru300 ml
wody + 1,5 l
miętaplasterki
cytrynylódWykonanie:
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w duże kawałki.
Cytrynę parzymy wrzątkiem, dokładnie myjemy, następnie za pomocą obieraczki do warzyw cienko obieramy jej skórkę, dodajemy do
rabarbaru.

Następnie wyciskamy
sok z cytryny, wszystkie składniki wkładamy do garnka, dodajemy
cukier, rozciętą
laskę wanilii, zalewamy 300 ml
wody. Gotujemy, aż
rabarbar się rozpadnie, potrwa to ok. 10 minut.Powstałą masę odsączamy na sitku,
napój który powstał chłodzimy. Przed podaniem dopełniamy
wodą, do szklanek wkładamy kostki
lodu,
cytrynę i
miętę.

Smacznego!