Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 22 czerwca 2014 r. Mini serniczki z
truskawkami to bardzo eleganckie
ciasteczka, które przypadną do gustu szczególnie amatorom
truskawek i serników . Ich przyrządzanie jest czystą przyjemnością. Wszystko zaczyna się od
spodu, który składa się z rozdrobnionych
ciasteczek owsianych z dodatkiem
masła i stopionej
czekolady. Następnie kompozycja masy serowej, w oryginale mamy
biały ser, ja dałam
serek Philadelphia i
serekbrzoskwiniowy Vitello, w proporcjach pół na pół, tutaj można improwizować i zawsze będzie pysznie. Masa serowa wzbogacona ekstraktem z
wanilii pięknie pachnie. Całość zdobi
truskawka, która jest bardzo wymowna w swej
krasie, nadaje serniczkom uroku i rześkości.
Potem już tylko pieczenie i gotowe
ciasteczka możemy studzić. Po nocy spędzonej w lodówce nabierają cudownej konsystencji i dosłownie rozpływają się w ustach.
Serowe babeczki kuszą nie tylko swoim smakiem, ale i wyglądem. Pieczone w papilotkach mają piękny kształt, a kontrast
między brązem
spodu, bielą masy serowej i czerwienią
truskawki, cieszy nasze oczy i sprawia, że chciałoby się je pochłonąć jednym "haustem". Wielkość
ciasteczek daje nam gwarancję, że zjemy tylko tyle, żeby zaspokoić apetyt. Mini serniczki z
truskawkami Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 20 czerwca . Aksamitne mini serniczki z
truskawkami! Wspaniały przepis na proste, lekkie i smaczne serniczki, idealne na latoOceny: 5 , 0Czas przygotowania: 20 min Czas pieczenia: 25 min Łączny czas: 45 minLiczba porcji: 12 sztukRozmiar porcji: 1 serniczekSkładniki:Przepis pochodzi stąd, nieznacznie zmodyfikowany:))
ciasteczka owsiane : 150 g
serek Philadelphia : 250 g
serek Vitello : 250 g
cukier : 1/2 szklanki (można dać więcej lub mniej w zależności od
słodyczy sera)
mąka pszenna : 1 pełna łyżka
białko jajka : 1
truskawki : 6Przygotowanie:
serek Philadelphia i Vitello dzień wcześniej odsączam na siciepiekarnik nagrzewam do 175oCformę na muffiny wykładam papilotkami
ciasteczka owsiane (użyłam Sante) kruszę, wykładam do papilotek, uklepuję
twaróg mieszam z
cukrem,
mąką i
białkiem dodaję ekstrakt z
waniliimasę wykładam na
ciasteczkaw środek wciskam połówkę
truskawkiwstawiam do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszam temperaturę do 120oCpiekę przez 25 minut wyjmuję z piekarnika i studzę
można jeść po wystudzeniu, ale najlepsze są po schłodzeniu w lodówce (są jednak tak pyszne, że różnie to bywa z tym etapem)
Smacznego !!!