ßßß
Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 9 maja 2014 r. Tę sałatkę dedykuję wszystkim amatorom śledzia myślę, że będą zadowoleni, bo jest pyszna. Śledzie, ziemniaki, jajka, marchewka i cebula łączą się ze sobą dając wysublimowany i delikatny smak. Charakteru dodaje pyszny sos jogurtowo-majonezowy, który otula całość, a soczyście zielony szczypiorek sprawia, że sałatka jest efektowna i kolorowa. Abywydobyć całą krasę tej potrawy, dobrze jest umieścić ją w szklanej misce. Zachęcam do przygotowania sałatki wieczorem i pozostawienia jej w lodówce do następnego dnia. Wtedy składniki mają czas, aby się wymieszać i połączyć, dając nam ekstremum smaku :))Sałatka śledziowa wielowarstwowa z marchewkąAutor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 7 maja .To jest kolejna pochwała prostoty - znowu okazuje się, że z prostych składników można stworzyć iście królewskie danie:))Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 1 godz. Łączny czas: 1 godz.Składniki:Przepis znalazłam na blogu "W kuchennym oknie" - nieznacznie zmodyfikowany:))
filety śledziowe w oleju : 500 gziemniaki ugotowane w mundurkach : ok. 400 gjajka : 3-4marchewki ugotowane w łupinie : 200 g (ok. 2 sztuki)cebule : 150-200 g (ok. 2 średnie)sól morska : do smakuświeżo zmielony czarny pieprz : do smakujogurt grecki (może być gęsty, naturalny): 2 łyżkimajonez : 2 łyżkiszczypiorek : kilka gałązekPrzygotowanie:osączone z oleju śledzie kroję w paseczki
ugotowane ziemniaki i marchewki obieram z łupiny i kroję w drobną kosteczkę
jedno żółtko z ugotowanych jajek ścieram na tarce o drobnych oczkach, a pozostałe kroję w drobną kosteczkę
cebulę drobno siekam
w szklanym naczyniu do sałatek warstwowych układam kolejno śledzie
cebulę
ziemniaki
marchewkę i jajka
poszczególne warstwy doprawiam solą i pieprzemwierzch sałatki pokrywam sosem majonezowym, posypuję startym żółtkiem i drobno pokrojonym szczypiorkiem
Smacznego !!!