Wykonanie

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 9 maja 2014 r. Tę
sałatkę dedykuję wszystkim amatorom
śledzia myślę, że będą zadowoleni, bo jest pyszna.
Śledzie,
ziemniaki,
jajka,
marchewka i
cebula łączą się ze sobą dając wysublimowany i delikatny smak. Charakteru dodaje pyszny
sos jogurtowo-
majonezowy, który otula całość, a soczyście zielony
szczypiorek sprawia, że
sałatka jest efektowna i kolorowa. Abywydobyć całą krasę tej potrawy, dobrze jest umieścić ją w szklanej misce. Zachęcam do przygotowania sałatki wieczorem i pozostawienia jej w lodówce do następnego dnia. Wtedy składniki mają czas, aby się wymieszać i połączyć, dając nam ekstremum smaku :))
Sałatka śledziowa wielowarstwowa z
marchewkąAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 7 maja .To jest kolejna pochwała prostoty - znowu okazuje się, że z prostych składników można stworzyć iście królewskie danie:))Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 1 godz. Łączny czas: 1 godz.Składniki:Przepis znalazłam na blogu "W kuchennym oknie" - nieznacznie zmodyfikowany:))
filety śledziowe w
oleju : 500 g
ziemniaki ugotowane w mundurkach : ok. 400 g
jajka : 3-4
marchewki ugotowane w łupinie : 200 g (ok. 2 sztuki)
cebule : 150-200 g (ok. 2 średnie)
sól morska : do smakuświeżo zmielony
czarny pieprz : do smaku
jogurt grecki (może być gęsty, naturalny): 2 łyżki
majonez : 2 łyżki
szczypiorek : kilka gałązekPrzygotowanie:osączone z
oleju śledzie kroję w paseczki

ugotowane
ziemniaki i
marchewki obieram z łupiny i kroję w drobną kosteczkę


jedno
żółtko z ugotowanych
jajek ścieram na tarce o drobnych oczkach, a pozostałe kroję w drobną kosteczkę
cebulę drobno siekam

w szklanym naczyniu do sałatek warstwowych układam kolejno
śledzie
cebulę
ziemniaki
marchewkę i
jajka
poszczególne warstwy doprawiam
solą i
pieprzemwierzch sałatki pokrywam
sosem majonezowym, posypuję startym
żółtkiem i drobno pokrojonym
szczypiorkiem
Smacznego !!!