Wykonanie
Piszinger

Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 30 sierpnia 2013 r. Do tej
pory słowo piszinger brzmiało dla mnie obco. Teraz już wiem, że są to po prostu
wafle przekładane różnego rodzaju kremami. U nas w domu były to
andruty przekładane masą
cytrynową. Mój piszinger to połączenie
wafli,
kremu czekoladowego i
wiórków kokosowych, otulone nutą
koniaku. To ciasto wykonuje się bardzo szybko, a w lodówce można je przechowywać nawet tydzień i dodam, że z każdym dniem staje się coraz lepsze. Inspiracją do przygotowania tej
słodyczy była książka pod tytułem "Pyszne 25". Piszinger Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 29 sierpnia .
Kokosowo-
czekoladowy piszinger! Ciasto jest bardzo
czekoladowe, a wiórki i nuta
koniaku dodatkowo wzbogacają jego niepowtarzalny smak. Oceny: 4,7 Czasprzygotowania: 20 min Czas gotowania: 5 min Łączny czas: 25 min Liczba porcji: 6-8 osób Rozmiar porcji: 1 średni kawałek Liczba kilokalorii w 100 g: 345 Węglowodany na 100 g: 74,9 g
Białko na 100 g: 9,2 g Tłuszcz na porcję: 1,2 gSkładniki:
masło (używam Lurpak): 2 kostki (400 g)
cukier : 300 g
żółtka : 5gorzkie
kakao : 120 g
andruty : 10
koniak : 2 łyżki
wiórki kokosowe : 50 gPrzygotowanie:
Cukier wsypuję do rondelka, dodaję odrobinę
wody (tak aby jedynie przykryła
cukier), doprowadzam do zagotowania.Stopniowo dodaję
masło, czekam, aż się rozpuści, zdejmuję garnek z ognia i lekko studzę.Do
cukru wbijam pojedynczo
żółtka, cały czas mieszając.Do jednolitej masy dodaję
kakao i odrobinę
koniaku - i gotowe.
Andrut smaruję masą, przekładam
andrutem, smaruję masą i tak do końca. Kremem smaruję również wierzch i boki. Górę posypuję wiórkami kokosowymi. Mniam!!!





Serdeczności!