ßßß
Wypróbowałam mnóstwo różnych przepisów na polewy jedne bardziej drugie mniej mi odpowiadały, według mnie najgorsze co może być w polewie to tłuszcz wypływający na wierzch powodujący rozwarstwianie polewy. Metodą prób i błędów stworzyłam własną, która zawsze się udaje. Zachęcam do wypróbowania.
SKŁADNIKISzklanka cukru3 łyżki kakao200 g kostka masła*2 żółtka4 łyżki mlekaPRZYGOTOWANIEW rondelku rozpuścić masło cały czas podgrzewając dodać cukier, mleko oraz kakao cały czas mieszając gotować **na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z żółtkami.
*Żółtka nie są konieczne ale dzięki nim polewa będzie lśniąca.**Jeżeli gotujemy polewę na dużym ogniu mogą powstać grudki, wtedy należy gotową polewę przetrzeć przez sitko.Jeżeli polewa stwardnieje należy ją wstawić w misce do gorącej wody parę razy zamieszać i polewa ponownie będzie miała idealną konsystencję.