Wykonanie
Wypróbowałam mnóstwo różnych przepisów na polewy jedne bardziej drugie mniej mi odpowiadały, według mnie najgorsze co może być w polewie to tłuszcz wypływający na wierzch powodujący rozwarstwianie polewy. Metodą prób i błędów stworzyłam własną, która zawsze się udaje. Zachęcam do wypróbowania.
SKŁADNIKISzklanka
cukru3 łyżki
kakao200 g kostka
masła*2
żółtka4 łyżki
mlekaPRZYGOTOWANIEW rondelku rozpuścić
masło cały czas podgrzewając dodać
cukier,
mleko oraz
kakao cały czas mieszając gotować **na małym ogniu około 3-5 minut. Odstawić do przestygnięcia następnie połączyć z
żółtkami.
*
Żółtka nie są konieczne ale dzięki nim polewa będzie lśniąca.**Jeżeli gotujemy polewę na dużym ogniu mogą powstać grudki, wtedy należy gotową polewę przetrzeć przez sitko.Jeżeli polewa stwardnieje należy ją wstawić w misce do gorącej
wody parę
razy zamieszać i polewa ponownie będzie miała idealną konsystencję.