ßßß
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 21 maja 2013 r.Oto przepis mojej mamy na szarlotkę.Ta receptura wpadła mi w oko przy przeglądaniu starego, pożółkłego zeszytu z przepisami. Uwielbiam takie stare zapiski, w których sposób postępowania i skład wydaje się banalny, a efekt zdumiewający.Ciasto ładnie się prezentuje i smakuje....mmmmm.....:-)Ważne !!!Kalorie sprawdzamy (albo i nie) po spożyciu.....Wydaje mi się, że raz na tydzień na przykład w niedzielę do kawki, czy czerwonego wytrawnego winka można sobie pozwolić, a co tam :-)SzarlotkaAutor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 19 maja .Niezwykła szarlotka!!!Domowy kawałek gorącej szarlotki z gałką lodów waniliowych - tak, tak - kto raz spróbuje, siłą rzeczy będzie prosił o dokładkę :-)Oceny: 4 , 6Czas przygotowania: 30 minCzas pieczenia: 40 minŁączny czas: 1 godz. i 10 minRozmiar porcji: 1 średni kawałek (110 g)Liczba kilokalorii w porcji: 300Białko na porcję: 3 gTłuszcz na porcję: 14 gWęglowodany na porcję: 44 gSkładniki:Masa jabłeczna:jabłka kwaśne : 1 kgcukier : 2 łyżkicukier waniliowy : 1 opakowanie (16 g)cynamon : 1 łyżkasok z cytryny : 1 sztukaKruchy spód:jajko : 1 wiejskie od gospodyniżółtko : 1 wiejskie od gospodynicukier : 3/4 szklankimąka : 2-3 szklankiproszek do pieczenia : 1 i 1/2 czubatej łyżeczkiKasia : 1/3 kostkiPrzygotowanie :Jabłka obieram, drążę gniazda nasienne i przekładam do garnka.Gotuję z odrobiną wody, dodaję cukier, cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny.Duszę tak długo, aż jabłka się rozgotują.Jednocześnie rozpuszczam tłuszcz i zalewam nim jajko, żółtko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia.Wszystkie składniki bardzo dokładnie zagniatam i wyrabiam rękoma.Ciasto rozwałkowuję.Blachę wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem.3/4 ciasta przekładam na przygotowaną blachę (wymiary:395*355*25 mmNastępnie rozprowadzam przygotowaną masą jabłeczną.Z pozostałej części kruchego ciasta przygotowuję paseczki i układam je na masie jabłecznej.Tak przygotowane ciasto wkładam do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę około 30 do 50 minut.Życzę smacznego :-)
Szarlotka bardzo dobrze kroi się nożem z piłką nawet na ciepło.Pyszności.....