Wykonanie
Szarlotka

Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 21 maja 2013 r.Oto przepis mojej mamy na szarlotkę.Ta receptura wpadła mi w oko przy przeglądaniu starego, pożółkłego zeszytu z przepisami. Uwielbiam takie stare zapiski, w których sposób postępowania i skład wydaje się banalny, a efekt zdumiewający.Ciasto ładnie się prezentuje i smakuje....mmmmm.....:-)Ważne !!!Kalorie sprawdzamy (albo i nie) po spożyciu.....Wydaje mi się, że raz na tydzień na przykład w niedzielę do
kawki, czy czerwonego
wytrawnego winka można sobie pozwolić, a co tam :-)SzarlotkaAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 19 maja .Niezwykła szarlotka!!!Domowy kawałek gorącej szarlotki z gałką
lodów waniliowych - tak, tak - kto raz spróbuje, siłą rzeczy będzie prosił o dokładkę :-)Oceny: 4 , 6Czas przygotowania: 30 minCzas pieczenia: 40 minŁączny czas: 1 godz. i 10 minRozmiar porcji: 1 średni kawałek (110 g)Liczba kilokalorii w porcji: 300
Białko na porcję: 3 gTłuszcz na porcję: 14 gWęglowodany na porcję: 44 gSkładniki:Masa jabłeczna:
jabłka kwaśne : 1 kg
cukier : 2 łyżki
cukier waniliowy : 1 opakowanie (16 g)
cynamon : 1 łyżka
sok z cytryny : 1 sztukaKruchy spód:
jajko : 1 wiejskie od gospodyni
żółtko : 1 wiejskie od gospodyni
cukier : 3/4 szklanki
mąka : 2-3 szklanki
proszek do pieczenia : 1 i 1/2 czubatej łyżeczki
Kasia : 1/3 kostkiPrzygotowanie :
Jabłka obieram, drążę gniazda nasienne i przekładam do garnka.Gotuję z odrobiną
wody, dodaję
cukier,
cukier waniliowy,
cynamon,
sok z cytryny.Duszę tak długo, aż
jabłka się rozgotują.Jednocześnie rozpuszczam tłuszcz i zalewam nim
jajko,
żółtko,
cukier,
mąkę,
proszek do pieczenia.Wszystkie składniki bardzo dokładnie zagniatam i wyrabiam rękoma.Ciasto rozwałkowuję.Blachę wykładam papierem do pieczenia i smaruję
masłem.3/4 ciasta przekładam na przygotowaną blachę (wymiary:395*355*25 mmNastępnie rozprowadzam przygotowaną masą jabłeczną.Z pozostałej części kruchego ciasta przygotowuję paseczki i układam je na
masie jabłecznej.Tak przygotowane ciasto wkładam do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę około 30 do 50 minut.Życzę smacznego :-)


Szarlotka bardzo dobrze kroi się nożem z piłką nawet na ciepło.Pyszności.....