ßßß Cookit - przepis na Szarlotka

Szarlotka

nazwa

Wykonanie

Szarlotka
Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 21 maja 2013 r.
Oto przepis mojej mamy na szarlotkę.
Ta receptura wpadła mi w oko przy przeglądaniu starego, pożółkłego zeszytu z przepisami. Uwielbiam takie stare zapiski, w których sposób postępowania i skład wydaje się banalny, a efekt zdumiewający.
Ciasto ładnie się prezentuje i smakuje....mmmmm.....:-)
Ważne !!!
Kalorie sprawdzamy (albo i nie) po spożyciu.....
Wydaje mi się, że raz na tydzień na przykład w niedzielę do kawki, czy czerwonego wytrawnego winka można sobie pozwolić, a co tam :-)
Szarlotka
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 19 maja .
Niezwykła szarlotka!!!
Domowy kawałek gorącej szarlotki z gałką lodów waniliowych - tak, tak - kto raz spróbuje, siłą rzeczy będzie prosił o dokładkę :-)
Oceny: 4 , 6
Czas przygotowania: 30 min
Czas pieczenia: 40 min
Łączny czas: 1 godz. i 10 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (110 g)
Liczba kilokalorii w porcji: 300
Białko na porcję: 3 g
Tłuszcz na porcję: 14 g
Węglowodany na porcję: 44 g
Składniki:
Masa jabłeczna:
jabłka kwaśne : 1 kg
cukier : 2 łyżki
cukier waniliowy : 1 opakowanie (16 g)
cynamon : 1 łyżka
sok z cytryny : 1 sztuka
Kruchy spód:
jajko : 1 wiejskie od gospodyni
żółtko : 1 wiejskie od gospodyni
cukier : 3/4 szklanki
mąka : 2-3 szklanki
proszek do pieczenia : 1 i 1/2 czubatej łyżeczki
Kasia : 1/3 kostki
Przygotowanie :
Jabłka obieram, drążę gniazda nasienne i przekładam do garnka.
Gotuję z odrobiną wody, dodaję cukier, cukier waniliowy, cynamon, sok z cytryny.
Duszę tak długo, aż jabłka się rozgotują.
Jednocześnie rozpuszczam tłuszcz i zalewam nim jajko, żółtko, cukier, mąkę, proszek do pieczenia.
Wszystkie składniki bardzo dokładnie zagniatam i wyrabiam rękoma.
Ciasto rozwałkowuję.
Blachę wykładam papierem do pieczenia i smaruję masłem.
3/4 ciasta przekładam na przygotowaną blachę (wymiary:395*355*25 mm
Następnie rozprowadzam przygotowaną masą jabłeczną.
Z pozostałej części kruchego ciasta przygotowuję paseczki i układam je na masie jabłecznej.
Tak przygotowane ciasto wkładam do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piekę około 30 do 50 minut.
Życzę smacznego :-)
Szarlotka bardzo dobrze kroi się nożem z piłką nawet na ciepło.
Pyszności.....
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/05/szarlotka.html