Wykonanie
Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 23 maja 2013 r.To danie jest tanie, szybkie, smaczne i zawsze się udaje.Gwarantuje niepowtarzalny smak
kurczaka z
makaronem w asyście
brokułów. Gotową zapiekankę udekorowałam posiekanym
szczypiorkiem, który udało mi się wyhodować w moim ogródku i z którego jestem dumna:)
Kurczak w asyście
makaronowo-brokułowejAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 20 majaTo danie jest idealnym pomysłem na szybki i bardzo smaczny obiad, zwłaszcza dla osób, które tak jak ja uwielbiają
brokuły, będące magazynem wielu cennych składników.Oceny: 4 , 8Czas przygotowania: 30 minCzas pieczenia: 30Łączny czas: 1 godz.Liczba porcji: 4 porcjeRozmiar porcji: ok. 224 gLiczba kilkalorii w porcji: 183Tłuszcz na porcję: 6 gWęglowodany na porcję: 16 g
Białko na porcję: 15 gSkładniki:
piersi z kurczaka : 150 g
makaron ( obojętnie jaki ): 150 g
ser żółty : 50 g
brokuły : 100 g różyczek
śmietanka 18% : 250 ml (1 szklanka )
żółtko jaja kurzego : 1 sztuka
mąka pszenna : 1/2 łyżki
sól morska : do smaku
biały pieprz : szczypta
kurkuma : 1/2 łyżeczkiPrzygotowanie:
Piersi z kurczaka kroję w kostkę i smażę na rozgrzanej
oliwie do delikatnego zarumienienia. Staram się nie przesuszyć, kawałeczki mają być sprężyste i soczyste. Doprawiam
solą,
pieprzem i
kurkumą.Opłukane
brokuły gotuję, pilnuję żeby się nie rozgotowały. Gotowanie trwa około 5-7 minut. Wyjmuję łyżką cedzakową i przenoszę do malaksera.
Brokuły miksuję na gładką pastę. Tę czynność stosuję, aby zatuszować warzywa, za którymi moje dziecko niestety nie przepada :-)1/2 litra
wody po gotowaniu
brokułów wlewam do rondla, dodaję
sól i
pieprz.Następnie pół łyżki
mąki pszennej rozdrabniam z zimną
wodą, dodaję
śmietankę i rozcieńczam gorącym
wywarem z rondla - dolewając powoli do
śmietany i ciągle mieszając.Po rozcieńczeniu całość przelewam do garnka, dodaję rozbite
żółtko i odstawiam na kuchenkę na kilka chwil, cały czas mieszając.W ten sposób uzyskuję sos o dość gęstej, śmietanowej konsystencji.Do sosu dodaję
brokułową pastę ostrożnie mieszając :-)
Ser ścieram na tarce o drobnych oczkach.W naczyniu żaroodpornym układam
makaron, podsmażonego
kurczaka, zalewam sosem, wszystko dokładnie mieszam, na koniec posypuję
startym serem.Przykrywam folią aluminiową i piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez 30 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmuję folię.
Serdeczności :-)