Wykonanie
Wątłusz

Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 8 marca 2013 r.
Panie jak minął Wam dzisiejszy szczególny dzień.Czy zostałyście docenione przez swoich mężczyzn ???Mam nadzieję, że tak :-)Takiego otrzymałam dzisiaj sma-a: "
Zero mycia.
Zero prania.
Zero szycia, gotowania. Dziś Dzień Kobiet drogie
panie! 1000 kwiatków na śniadanie! Szczęścia życzę Tobie, sobie i kobietom na całym globie. By marzenia się spełniły i nas chłopy wyręczyły. My dziś
drinki i kaweczki, nasze święto dziś babeczki.A od jutra do roboty, resztę dni świętują chłopy" :-)Wątłusz to inaczej
dorsz, jest
rybą o delikatnym
białym mięsie.Najczęściej smażę ją w panierce lub grilluję.W moim domu przyjęło się, że przynajmniej raz w tygodniu jemy na obiad
rybę. Jest to przeważnie piątek i dzisiaj przygotowałam smażonego
dorsza.To sprawdzony sposób, który pozwala wydobyć zarówno wyrazisty smak, niezwykłądelikatność jak i aromat tej
ryby.Podałam ją w asyście pieczonych ziemniaczków i
pomidorka.Danie było proste ale wyborne, wszystkim smakowało, czego dowodem były puste talerze.Przy smażeniu może dojść do rozpadu
dorsza na patelni ale tym nie należy się przejmować.To, że
ryba jest w strzępach nie ma wpływu na wartość odżywczą, która jest najważniejsza:-)Wątłusz Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 5 marca .Pyszny
dorsz smażony!!!Idealna nie rozpadająca się i zbita konsystencja oraz prostota wykonania, wydobywa wyrazisty smak
dorsza, połączony z niezwykłą delikatnością. Naprawdę polecam :-)Oceny: 4 , 0Czas przygotowania: 4 0 minCzas pieczenia: 20 minŁączny czas: 6 0 minLiczba porcji: 3Rozmiar porcji: 1
dorszLiczba kilokalorii w 100 g: 145
Białko na 100 g: 21 gTłuszcz na 100 g: 6 gSkładniki:
dorsz : 3 sztuki
sól morska : 1 łyżeczkaświeżo zmielony
pieprz : 1 łyżeczka
przyprawa do ryb : 1 łyżeczka
papryka : 1/2 łyżeczki
mąka : do panierowania
sok z cytryny : kilka kropel
pomidor : 9 plasterkówPrzygotowanie:kawałki
dorsza prószę
solą,
pieprzem,
przyprawą do ryb i odstawiam na 20 minut do lodówki
ryby obtaczam w
mące, kładę na rozgrzaną patelnię z
oliwą i smażę na złocisty kolor

podaję z smażonymi
ziemniakami w asyście plasterków
pomidora.

Życzę smacznego!!!Pozdrawiam:-)