Wykonanie
Klasycznie, jak nie mam co robić to piekę muffinki. W różnych wariacjach. To już chyba staje się moim nawykiem. Nie wiem dlaczego, ale ujmują mnie te małe, pulchne
ciasteczka, które są dobre na każdą okazję : ). Dzisiejsze babeczki proponuję z
bananem i kruszonką z dodatkiem
płatków owsianych, ot tak, żebym miała przeświadczenie przy ich jedzeniu, że są zdrowsze : ). Zapraszam !P.S co można zrobić, żeby domowe babeczki były NAPRAWDĘ zdrowsze ? : ))o.Składniki na około 14 szt. :2 szkl.
mąki3/4 szkl.
cukru1 szkl.
mleka1
jajko2 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 kostki
margaryny do pieczenia2 dojrzałe
bananyMąkę przesiewamy. Dodajemy
cukier, proszek,
sól i mieszamy. W oddzielnej misce rozciskamy
banany widelcem lub blendjemy, dodajemy
mleko,
jajko i trzepaczka mieszamy. W rondelku rozpuszczamy
margarynę i dodajemy do mikstury
bananowo-
mleczno-jajecznej : ). Składniki mokre wlewamy do suchych i mieszamy. Papilotki wypełniamy do 3/4 ich wysokości i posypjemy kruszonką. Pieczemy w 180 stopniach, około 20 min.
Składniki na kruszonkę:50g
mąki50g
płatków owsianych50 g
cukru pudru50g
margarynySkładniki ucieramy palcami na konsystencję mokrego piasku z grudkami.