Wykonanie
Do zrobienia domowych batoników zainspirował mnie ten przepis: klik . Jest to, jak na
słodycze, dość zdrowa przekąska, a na pewno doskonały sposób na dostarczenie dzieciom sporej
dawki błonnika. Moje małe szkodniki były błonnikiem zachwycone ;) Najfajniejsze jest to, że możemy sobie pozwolić na pełną dowolność jeśli chodzi o skład naszych batoników. Podane poniżej proporcje są przybliżone. Radzę tylko trzymać się ilości
margaryny i
miodu – coś musi skleić nasze batoniki.

Składniki:200 gram
płatków musli100 gram
otrębów pszennych100 gram suszonych
śliwek100 gram
suszonych moreli50 gram
orzechów laskowych50 gram
migdałów (najlepsze będą
płatki)50 gram pestek
słonecznika100 gram
margaryny6 łyżek
miodu½ szklanki
cukru2 łyżeczki
kakaoNajwięcej czasu zajęło mi pokrojenie
suszonych owoców i
orzechów. Później było już z górki: w dużym garnku roztopiłem
margarynę, dodałem
miód,
cukier i
kakao, zagotowałem (ciągle mieszając) żeby dobrze rozpuścić
cukier. Zdjąłem garnek z ognia i wsypałem do środka pozostałe składniki. Dokładnie wymieszałem, przełożyłem do dwóch keksowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i trochę ugniotłem, żeby wszystko się dobrze skleiło. Piekłem około 15 minut w temperaturze 180 º . Po wystudzeniu wstawiłem blaszki do lodówki, żeby masa dobrze stężała i dopiero wtedy zabrałem się za krojenie.