ßßß Cookit - przepis na Batoniki z musli, czyli samo zdrowie

Batoniki z musli, czyli samo zdrowie

nazwa

Wykonanie

Do zrobienia domowych batoników zainspirował mnie ten przepis: klik . Jest to, jak na słodycze, dość zdrowa przekąska, a na pewno doskonały sposób na dostarczenie dzieciom sporej dawki błonnika. Moje małe szkodniki były błonnikiem zachwycone ;) Najfajniejsze jest to, że możemy sobie pozwolić na pełną dowolność jeśli chodzi o skład naszych batoników. Podane poniżej proporcje są przybliżone. Radzę tylko trzymać się ilości margaryny i miodu – coś musi skleić nasze batoniki.
Składniki:
200 gram płatków musli
100 gram otrębów pszennych
100 gram suszonych śliwek
100 gram suszonych moreli
50 gram orzechów laskowych
50 gram migdałów (najlepsze będą płatki)
50 gram pestek słonecznika
100 gram margaryny
6 łyżek miodu
½ szklanki cukru
2 łyżeczki kakao
Najwięcej czasu zajęło mi pokrojenie suszonych owoców i orzechów. Później było już z górki: w dużym garnku roztopiłem margarynę, dodałem miód, cukier i kakao, zagotowałem (ciągle mieszając) żeby dobrze rozpuścić cukier. Zdjąłem garnek z ognia i wsypałem do środka pozostałe składniki. Dokładnie wymieszałem, przełożyłem do dwóch keksowych blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i trochę ugniotłem, żeby wszystko się dobrze skleiło. Piekłem około 15 minut w temperaturze 180 º . Po wystudzeniu wstawiłem blaszki do lodówki, żeby masa dobrze stężała i dopiero wtedy zabrałem się za krojenie.
Źródło:http://gotujzmisiem.blogspot.com/2013/02/batoniki-z-musli-czyli-samo-zdrowie.html