Wykonanie

Domowy fast food - z tą różnicą, że jest zdecydowanie zdrowszy i smaczniejszy.Czas przygotowania: 30 min. + czas na wyrośnięcie ciastaIlość porcji: 2 średnie pizzeSkładniki:200 g
mąki żytniej razowej100 g
mąki pszennej180 ml ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży35 ml
oliwy z oliwek1,5 łyżeczki
soli0,5 łyżeczki
cukru1 puszka
pomidorów lub
sos pomidorowy4
pieczarki1
papryka1/3 puszki
kukurydzykilka różyczek
brokułakilka plastrów
ananasa10 dkg
sera żółtegoDrożdże rozetrzeć w 90 ml ciepłej
wody. Dodać 1 łyżkę
mąki i 1/2 łyżeczki
cukru. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 30 min. lub wstawić do pieca nagrzanego do 50 stopni na 15 min.Wymieszać
mąkę,
sól i wyrośnięte
drożdże. Dodawać
wodę i
oliwę - według potrzeby. Wyrabiać ciasto przez ok. 10 min.Ciasto podzielić na 2 kulki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcialub wstawić do pieca nagrzanego do 50 stopni na 15 min.
Ser zetrzeć na tarce.Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć je na blachę do robienia pizzy, która wcześniej została wyłożona papierem do pieczenia. Ciasto dociskać dokładnie do blachy, żeby była bardzo cieniutka, równa warstwa.Posmarować
sosem pomidorowym i wyłożyć dodatki i
ser.Piec w temperaturze 200 stopni przez 30 min.