Wykonanie
Dzisiaj przepis na mega szybkie danie na obiad lub kolację, które ostatnio często u nas gości, w różnych odsłonach. Zmieniam tam praktycznie wszystko, łącznie z
ciastem, które czasem, przyznaję, kupuję gotowe i wówczas taka
tarta jest naprawdę ekspresowa. Do środka wkładam to, co akurat mam w lodówce, czasem jest to zwyczajnie,
szynka,
pomidor i
oliwki, innym razem sos bolognese, czy też warzywa na patelnię. Niezmienna zostaje warstwa
śmietanowo-
jajkowa, która cudownie wyrasta w piekarniku.Jeszcze słówko wyjaśnienia nazwy, kisz ( quiche z francuskiego) to nic innego jak
tarta, tyle, że zawsze wytrawna, bo tarty mogą być również słodkie ;DMimo, że robiłam ją wiele
razy zawsze, albo znika od razu, albo robię ją po zmierzchu.... no i zdjęcia zawsze wychodzą co najwyżej średnie.


Składniki:szklanka
mąki100 g
masłaszczypta
soli50 ml zimnej
wody2 łyżki
koncentratu pomidorowego200 ml gęstej
śmietany2
jajkastarty serulubione
przyprawywarzywa,
szynka i co zapragniecie
Masło z
mąką i szczyptą
soli wymieszać. Dolać
wodę i wyrobić ciasto. Owinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć do natłuszczonej formy, podziurkować widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyłożyć ciasto farszem, posypać
startym serem.
Jajka wymieszać ze
śmietaną i koncentratem, doprawić i zalać tym tartę. Wstawić na 10-15 minut do piekarnika, do zrumienienia się. Podawać na ciepło.