Wykonanie
Święta, święta i po makijażu...W tym roku nie udało mi się zamieścić żadnego świątecznego przepisu przed Bożym Narodzeniem, a mam ich w zapasie, dlatego też w najbliższym czasie
będę uzupełniać świąteczne zaległości.Na pierwszy ogień idzie przepis, który dostałam od koleżanki, która zawsze poleca mi różne ciekawostki. W przyszłym roku obowiązkowo robię
makową tartę!!! :) Czyż nie wygląda zachęcająco??


Składniki
Tarta o średnicy 26 cmCiasto:30 dag
mąki,15 dag
margaryny,1 całe
jajko,1
żółtko,szczypta
proszku do pieczenia,3 łyżki
cukru pudru,Dodatkowo:¾ opakowania masy makowej, (ja dałam ok. połowę opakowania 900 g i było wystarczająco)2
jajka,1 łyżka
bułki tartej,1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaCIASTO:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy
margarynę i razem siekamy. Dokładamy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy do chłodu na około 30 minut. Po tym czasie wykładamy
ciastem formę na tarte. Część ciasta zostawiamy i sporządzamy z niego gwiazdy na wierzch tarty.NADZIENIE:
Białka ubijamy. Do ubitych dokładamy
żółtka, a następnie masę
makową. Na koniec dodajemy
bułkę tartą oraz
proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto kruche. Na wierzchu układamy wycięte z ciasta gwiazdy. Pieczemy tarte około 45 minut w 180°C. Wyjmujemy, studzimy. Przed podaniem posypujemy
cukrem pudrem.