Wykonanie
Wczoraj rozmawiając przez telefon z siostrą usłyszałam wyrzut, że na blogu żadnych nowości. Jak tu gotować, kiedy cały czas dojadamy to, co zostało po świętach ??Na szczęście z pomocą przyszła mama, która zrobiła
sałatkę, którą uwielbiam, sama często robię, jednak nigdy nie było jej po drodze z aparatem.Kiedy dzisiaj robiłam jej zdjęcia mężuś zapytał jak nazwę tego posta, bo
sałatka ta funkcjonuje w mojej rodzinie pod nazwą "
sałatka Kwasigrochów" odkąd chłopak siostry, o tym dźwięcznym, kulinarnym nazwisku, podał jej ten przepis przez gadu-gadu.Nikt nie przypuszczał, że połączenie
czosnku,
mięsa,
sałaty i
winogron może tak smakować! Każdy kto jej spróbuje bierze kolejną porcję! Polecam wszystkim!!


Składniki:główka
sałaty lodowej300 g filetów z
piersi z kurczakabułka tartasól,
pieprzjajkasos czosnkowy (przepis tu)300 g
winogronPiersi z kurczaka pokroić jak na kotlety, rozbić
mięso.
Jajka rozmącić w miseczce. Kawałki
mięsa obtoczyć w
bułce tartej, zamoczyć w
jajku i obtoczyć w
bułce. Posolić i popieprzyć do smaku. Na rozgrzanym
oleju usmażyć kotlety i zostawić do ostudzenia.
Sałatę lodową podrzeć rękami na średniej wielkości kawałki.
Winogrona pokroić na połówki. Kotlety pokroić w prostokąty o wymiarach ok. 1x2 cm. Wsypać wszystkie składniki do miski. Przed samym podaniem na stół wlać
sos czosnkowy i wymieszać.
Sałatka najlepiej smakuje krótko po przyrządzeniu,
potem niestety
sałata lodowa pop wpływem sosu przestaje być chrupiąca.