Wykonanie
Dzisiaj kolejne ciasto, które powstało z okazji pierwszych urodzin córki. Mimo, że
biszkopt wyszedł trochę zbyt wysoki to ciasto uważam za udane, w związku z czym przepis ląduje na blogu :D Na pewno je kiedyś powtórzę, bo jest szybkie w wykonaniu i całkiem efektowne. Polecam!!


Składniki:
biszkopt5
jajek3/4 szkl
skrobi ziemniaczanej1/2 szkl
mąkiłyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szkl
cukrudżem malinowyOddzielamy
białka od
żółtek.
Białka ubijamy mikserem, dodajemy
cukier ciągle miksując, a następnie pojedynczo
żółtka.Wsypujemy suche składniki i mieszamy jeszcze chwilę na słabszych obrotach. Pieczemy ok 15 minut w 180 stopniach. Po wystygnięciu przekroić
biszkopt na pół i dolną część posmarować
dżemem malinowym.przełożenie1
śnieżka200 ml
mleka + 1/4 szklanki2 łyżki
żelatyny1/3 kostki
margaryny1/4 szklanki
cukru1
jajko1/4
olejku waniliowegoŻelatynę zalać 1/4 szklanki
mleka i wymieszać. Podgrzać chwilę w mikrofalówce i wymieszać, aż nie będzie żadnych grudek. Wystudzić, a kiedy będzie zimna włożyć do lodówki.
Margarynę utrzeć z
cukrem,
olejkiem i
jajkiem. W osobnej misce ubić
śnieżkę w 200 ml
mleka. Do
margaryny dodać
śnieżkę wciąż ubijając mikserem, wlać tężejącą
żelatynę i szybko wymieszać. Masę wlać na posmarowany
malinami biszkopt, przykryć drugą częścią ciasta.polewatabliczka
gorzkiej czekolady100 g
margarynyCzekoladę oraz
margarynę roztopić w kuchence mikrofalowej, wymieszać na jednolitą masę i polać górę ciasta. Wstawić do lodówki by ciasto stężało.