ßßß Cookit - przepis na Paszteciki ze szpinakiem z ciasta francuskiego

Paszteciki ze szpinakiem z ciasta francuskiego

nazwa

Wykonanie

Poniżej przedstawiam przepis na danie niezwykle proste i szybkie do wykonania, a efektowne. Do tej pory zawsze robiłam zapiekankę z tych samych składników, jednak tym razem wpadłam na pomysł niewielkich pasztecików, z tym samym, jakże pysznym nadzieniem. I powiem szczerze, chyba przerzucę się na paszteciki, gdyż są o wiele wygodniejsze w jedzeniu. Polecam gorąco na wszelkiego rodzaju imprezy :)
Składniki:
2 opakowania gotowego ciasta francuskiego
0,5 kg mrożonego szpinaku
3-5 ząbków czosnku (w zależności od upodobań)
przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, pieprz
kilka pomidorów
ok. 200 g żółtego startego sera
Szpinak rozmrozić. Usmażyć na oliwie, doprawić do smaku, dodać czosnek, wg upodobań. Ja lubię pikantne potrawy, więc nie szczędzę przypraw. Kiedy szpinak będzie już suchy, a cała woda odparuje zdjąć patelnię z ognia. Ciasto francuskie pokroić w prostokąty, jedną połowę nakłuć widelcem i nałożyć warstwę szpinaku. W międzyczasie pokroić pomidory, jak na kanapkę. Ułożyć pomidory na szpinaku, posypać serem i przykryć drugą połową ciasta francuskiego. Skleić ciasto, by ukryć farsz. Ostrym nożem zrobić nacięcia w cieście, które po upieczeniu będą się fantastycznie prezentować. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok 15 minut, do momentu kiedy ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni. Podawać na ciepło.
Źródło:http://alagosia.blogspot.com/2012/12/paszteciki-ze-szpinakiem-z-ciasta.html