Wykonanie
Poniżej przedstawiam przepis na danie niezwykle proste i szybkie do wykonania, a efektowne. Do tej
pory zawsze robiłam zapiekankę z tych samych składników, jednak tym razem wpadłam na pomysł niewielkich pasztecików, z tym samym, jakże pysznym nadzieniem. I
powiem szczerze, chyba przerzucę się na paszteciki, gdyż są o wiele wygodniejsze w jedzeniu. Polecam gorąco na wszelkiego rodzaju imprezy :)
Składniki:2 opakowania gotowego
ciasta francuskiego0,5 kg
mrożonego szpinaku3-5 ząbków
czosnku (w zależności od upodobań)
przyprawy:
papryka słodka,
zioła prowansalskie,
pieprz cayenne,
sól,
pieprzkilka
pomidorówok. 200 g żółtego
startego seraSzpinak rozmrozić. Usmażyć na
oliwie, doprawić do smaku, dodać
czosnek, wg upodobań. Ja lubię pikantne potrawy, więc nie szczędzę przypraw. Kiedy
szpinak będzie już suchy, a cała
woda odparuje zdjąć patelnię z ognia.
Ciasto francuskie pokroić w prostokąty, jedną połowę nakłuć widelcem i nałożyć warstwę
szpinaku. W międzyczasie pokroić
pomidory, jak na kanapkę. Ułożyć
pomidory na
szpinaku, posypać
serem i przykryć drugą połową
ciasta francuskiego. Skleić ciasto, by ukryć farsz.
Ostrym nożem zrobić nacięcia w cieście, które po upieczeniu będą się fantastycznie prezentować. Piec w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni ok 15 minut, do momentu kiedy ciasto ładnie wyrośnie i się zarumieni. Podawać na ciepło.