ßßß Cookit - przepis na Makaron Ryżowy z Kurczakiem, Grzybami Shitake i Pak Choi

Makaron Ryżowy z Kurczakiem, Grzybami Shitake i Pak Choi

nazwa

Wykonanie

To moje pierwsze doświadczenia z kapustą pak choi .... dla mnie bomba! Najlepiej się je pałeczkami, chociaż w moim wykonaniu raczej było to mizerne :/ .... ale kiedyś opanuję to perfekcyjnie, kropka !!!
Składniki (3-4 porcje):
6 niedużych udek kurczaka
4 małe kapustki pak choi (baby bok choy)
150 g suszonych grzybków chińskich lub shitake
kawałek imbiru (ok 1 łyżka startego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu sojowego
1 1/2 łyżeczki sosu chili (u mnieSriracha)
1 łyżka octu ryżowego
3/4 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego
1/2 szklanki wody
sól, biały pieprz
ok. 150 g makaronu ryżowego
Wykonanie:
Grzyby zalać małą ilością gorącej wody i odstawić na ok.20 minut. Kiedy ostygną pokroić na mniejsze kawałki lub paski.
Kapustę pak choi pokroić, zostawiając liście w całości. Oddzielić pokrojone łodygi od liści.
Udka obrać ze skóry i pokroić w większą kostkę, odkładając kości. (Z kości ja ugotowałam bulion , który wykorzystałam do sosu, ale decyzja należy do Was). Przygotowane mięso przyprawić solą i białym pieprzem oraz obtoczyć w łyżce mąki ziemniaczanej. Patelnię lub wok rozgrzać, wlać olej z orzeszków ziemnych, dodać startego imbiru na kilka sekund, po czym dołożyć kurczaka. Podsmażać na wysokim ogniu 5 minut.
W międzyczasie można przygotować sos: Jeżeli z kości przygotowywaliście bulion, należy go odcedzić i mieszamy kolejno 3/4 szklanki bulionu, sos ostrygowy, sojowy, chili oraz 1/2 szklanki wody. Wymieszać dokładnie i odstawić.
Kiedy kurczak jest gotowy, zalewamy go octem ryżowym i podsmażamy kilkanaście sekund, po czym wlewamy odstawiony sos. Sos wraz z kurczakiem zagotowujemy, wrzucamy kapustę pak choi (same łodygi, liście narazie odstawiamy) i namoczone pokrojone grzyby, gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy liście kapusty pak choi i gotujemy kolejną minutę. Po tym czasie wyłączamy gaz i łączymy z ugotowanym makaronem ryżowym, mieszamy wszystko razem.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2014/06/makaron-ryzowy-z-kurczakiem-grzybami.html