Wykonanie
To moje pierwsze doświadczenia z
kapustą pak choi .... dla mnie bomba! Najlepiej się je pałeczkami, chociaż w moim wykonaniu raczej było to mizerne :/ .... ale kiedyś opanuję to perfekcyjnie, kropka !!!Składniki (3-4 porcje):6 niedużych
udek kurczaka4 małe
kapustki pak choi (baby bok choy)150 g
suszonych grzybków chińskich lub shitakekawałek
imbiru (ok 1 łyżka startego)1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
oleju z
orzeszków ziemnych2 łyżki
sosu ostrygowego1 łyżka
sosu sojowego1 1/2 łyżeczki sosu
chili (u mnieSriracha)1 łyżka
octu ryżowego3/4 szklanki
bulionu drobiowego/warzywnego1/2 szklanki
wodysól,
biały pieprzok. 150 g
makaronu ryżowegoWykonanie:
Grzyby zalać małą ilością gorącej
wody i odstawić na ok.20 minut. Kiedy ostygną pokroić na mniejsze kawałki lub paski.
Kapustę pak choi pokroić, zostawiając liście w całości. Oddzielić pokrojone łodygi od liści.Udka obrać ze skóry i pokroić w większą kostkę, odkładając kości. (Z kości ja ugotowałam
bulion , który wykorzystałam do sosu, ale decyzja należy do Was). Przygotowane
mięso przyprawić
solą i
białym pieprzem oraz obtoczyć w łyżce
mąki ziemniaczanej. Patelnię lub wok rozgrzać, wlać
olej z
orzeszków ziemnych, dodać startego
imbiru na kilka sekund, po czym dołożyć
kurczaka. Podsmażać na wysokim ogniu 5 minut.W międzyczasie można przygotować sos: Jeżeli z kości przygotowywaliście
bulion, należy go odcedzić i mieszamy kolejno 3/4 szklanki
bulionu,
sos ostrygowy,
sojowy,
chili oraz 1/2 szklanki
wody. Wymieszać dokładnie i odstawić.Kiedy
kurczak jest gotowy, zalewamy go
octem ryżowym i podsmażamy kilkanaście sekund, po czym wlewamy odstawiony sos. Sos wraz z
kurczakiem zagotowujemy, wrzucamy
kapustę pak choi (same łodygi, liście narazie odstawiamy) i namoczone pokrojone
grzyby, gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy liście
kapusty pak choi i gotujemy kolejną minutę. Po tym czasie wyłączamy gaz i łączymy z ugotowanym
makaronem ryżowym, mieszamy wszystko razem.