ßßß
To moje pierwsze doświadczenia z kapustą pak choi .... dla mnie bomba! Najlepiej się je pałeczkami, chociaż w moim wykonaniu raczej było to mizerne :/ .... ale kiedyś opanuję to perfekcyjnie, kropka !!!Składniki (3-4 porcje):6 niedużych udek kurczaka4 małe kapustki pak choi (baby bok choy)150 g suszonych grzybków chińskich lub shitakekawałek imbiru (ok 1 łyżka startego)1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych2 łyżki sosu ostrygowego1 łyżka sosu sojowego1 1/2 łyżeczki sosu chili (u mnieSriracha)1 łyżka octu ryżowego3/4 szklanki bulionu drobiowego/warzywnego1/2 szklanki wodysól, biały pieprzok. 150 g makaronu ryżowegoWykonanie:Grzyby zalać małą ilością gorącej wody i odstawić na ok.20 minut. Kiedy ostygną pokroić na mniejsze kawałki lub paski.Kapustę pak choi pokroić, zostawiając liście w całości. Oddzielić pokrojone łodygi od liści.Udka obrać ze skóry i pokroić w większą kostkę, odkładając kości. (Z kości ja ugotowałam bulion , który wykorzystałam do sosu, ale decyzja należy do Was). Przygotowane mięso przyprawić solą i białym pieprzem oraz obtoczyć w łyżce mąki ziemniaczanej. Patelnię lub wok rozgrzać, wlać olej z orzeszków ziemnych, dodać startego imbiru na kilka sekund, po czym dołożyć kurczaka. Podsmażać na wysokim ogniu 5 minut.W międzyczasie można przygotować sos: Jeżeli z kości przygotowywaliście bulion, należy go odcedzić i mieszamy kolejno 3/4 szklanki bulionu, sos ostrygowy, sojowy, chili oraz 1/2 szklanki wody. Wymieszać dokładnie i odstawić.Kiedy kurczak jest gotowy, zalewamy go octem ryżowym i podsmażamy kilkanaście sekund, po czym wlewamy odstawiony sos. Sos wraz z kurczakiem zagotowujemy, wrzucamy kapustę pak choi (same łodygi, liście narazie odstawiamy) i namoczone pokrojone grzyby, gotujemy ok. 10 minut. Wrzucamy liście kapusty pak choi i gotujemy kolejną minutę. Po tym czasie wyłączamy gaz i łączymy z ugotowanym makaronem ryżowym, mieszamy wszystko razem.