Wykonanie

Niezwykle puszysta i mięciutka babka o intensywnym smaku
kokosu. Osobiście nigdy nie byłam zwolenniczką babek piaskowych, ale ta stała się moim faworytem ..... i aż trudno uwierzyć, że znalazłam ją w amerykańskiej książce "Food&Wine Annual Cookbook 2014" .W tym roku postanowiliśmy spędzić święta poza domem, więc uznałam, że chociaż jakąś małą namiastkę wielkanocnych wypieków muszę zachować w domu. Tylko obawiam się, że świąt nie dotrzyma ....już połowa zniknęła pierwszego dnia :).Składniki:1 3/4 szklanki
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soli1 1/4 szklanki
cukru kryształ1 szklanka
wiórków kokosowych (słodzonych)7 jaj3/4 szklanki niesłodzonego
mleczka kokosowego1/2 szklanki
oleju roślinnego2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoWykonanie:Formę na babkę wysmarować tłuszczem i obsypać
mąką, odstawić.W dużej misce mieszamy : przesianą
makę,
proszek do pieczenia,
wiórki kokosowe,
sól i 3/4 szklanki
cukru.Piekarnik nastawiamy na 175C (350F).Oddzielamy
żółtka od
białek,
żółtka ubijamy mikserem i powoli wlewamy
olej,
mleczko kokosowe i ekstrakt
waniliowy.
Białka ubijamy na sztywno, dosypujemy pozostałe 1/2 szklanki
cukru i ubijamy jeszcze 2-3 minuty aż piana będzie sztywna.Do suchych składników wlewamy miksturę z
żołtek, a nastepnie stopniowo pianę z
białek delikatnie mieszając. Kiedy piana będzie całkowicie połączona z masą, wylewamy do foremki i pieczemy 45-50 minut aż do suchego patyczka. Ja studziłam babkę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach kolejne 15-20 minut .... po czym wyjęłam i studziła się w foremce. Ostudzoną babkę wyjęłam z foremki i udekorowałam polewą.Polewa1/4 szklanki niesłodzonego
mleczka kokosowego1 1/4 szklanki
cukru pudruwiórki kokosowe,
migdały do dekoracjiMleczko podgrzewamy i wtedy mieszamy energicznie z
cukrem. Możecie zwiększyć lub zmniejszyć podane składniki, ja bardziej robiłam polewę "na oko" :) .... Polewę wylewamy na babkę i posypujemy wiórkami i
migdałami.