Surówka ma tak piękny zielony kolor, że na talerzu robi się od razu wiosennie :) Jedna z tych lżejszych sałatek, która będzie dobrym akompaniamentem do mięsa. Słonecznik dodaje tego "oleju" surówce, słonego posmaku i oryginalności ...Składniki:500 g brukselki3 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu1 łyżeczka skórki z cytryny3 łyżki soku z cytryny4 łyżki zielonej cebulki1/2 łyżeczki cukrusól, pieprz5 łyżek słonecznika + 1/2 łyżeczki soliWykonanie:Brukselkę poszatkować jak kapustę (ja zrobiłam to za pomocą przystawki w blenderze, co znacznie przyspiesza pracę), odstawić i możemy zacząć przyrządzać dressing. Majonez połączyć z jogurtem, dodać sok i skórkę z cytryny, pokrojoną drobno cebulkę oraz cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i zalać brukselkę. Doprawić solą i pieprzem.Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni z dodatkiem 1/2 łyżeczki soli. Wymieszać z surówką, część można zachować do dekoracji.Smacznego !