Wykonanie

Zapewne już robiliście nieraz ten przysmaczek .... a ja przyznam się Wam, że to mój debiut, do tej
pory kupowałam gotowy hummus, ale moja kulinarna ciekawość skłoniła mnie do próby zrobienia domowego hummusa ...... Nie miałam pojęcia, że to takie proste !!!Tym razem wersja z
suszonymi pomidorami .... ale innych wersji ciąg dalszy nastąpi z pewnością.Składniki (ok.8-10 porcji) :Hummuspuszka
ciecierzycy (800g)2 łyżki tahini4 łyżki
soku z cytryny2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
ostrej papryki3 łyżki
pomidorów suszonych w
oliwie3 łyżki
wody z odsączonej
ciecierzycyUwaga ! Tahini można zrobić samemu, poniżej podaję przepisTahini

2 łyżki
oliwy1/2 szklanki ziaren
sezamusólZiarna
sezamu rozłożyć równomiernie na blaszce na papierze pergaminowym i włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na kilka minut - nie za długo, żeby nie zbrązowiały. Następnie wyjąć, ostudzić i zmiksować w blenderze z
oliwą i szczyptą
soli na jednolitą masę. Tak przygotowaną pastę tahini można przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku nawet do 3 miesięcy.Kiedy mamy już tahini, możemy zacząć przygotowywać hummus - odsączyć
ciecierzycę równocześnie zachowując płyn. Wszystkie składniki na hummus wrzucić do blendera i zmiksować na jednolitą masę (
pomidory suszone nie muszą być dokładnie odsączone, bo
oliwa w której są zamarynowane dodaje fajnego smaku i wilgotności). Jeżeli masa jest zbyt gęsta, wlać kilka łyżek
wody spod ciecierzycy. Gotowy humums można ozdobić drobno pokrojonymi
suszonymi pomidorami lub
pietruszką i skropić
oliwą z
suszonych pomidorów.! Dla bardziej orientalnego smaku, można dodać szczyptę kuminu .
Chipsy Pita1 paczka
chlebków Pitakilka łyżek
oliwy z oliwekulubione
przyprawy (ja użyłam gruboziarnistą
sól,
pieprz,
zioła prowansalskie i
bazylię)
Chlebki Pita pokroić w trójkąty lub inne kształty, poukładać na blaszce równomiernie i za pomocą pędzelka posmarować mieszanką
oliwy z
przyprawami. Należy je smarować bardzo cienko, żeby nie było za dużo
oliwy na wierzchu, bo będą zbyt nasączone tłuszczem. Następnie piec w piekarniku ok. 5 minut w temperaturze 200 stopni.