ßßß Cookit - przepis na Grillowana Ryba pod Pierzynką Szpinakowego Pesto z Dodatkiem Szparagowego Makaronu

Grillowana Ryba pod Pierzynką Szpinakowego Pesto z Dodatkiem Szparagowego Makaronu

nazwa

Wykonanie

....wszędzie wokół robi się zielono, więc dlaczego nie na talerzu? Lekka i aromatyczna propozycja na obiad dla faworytów szpinaku - ze szpinakiem sprawa jest prosta, albo się go kocha albo nienawidzi. Ale jak tu się oprzeć takiej dawce witamin i minerałów (witamina A,C i E + żelazo, magnez i potas)?
Składniki (2 porcje):
2 kawałki ryby
3 garście szpinaku
3 ząbki czosnku
2 łyżki orzechów włoskich (lub pinii)
3 łyżki parmezanu
oliwa wg uznania
sól, pieprz, pieprz ziołowy
ok.200 g makaronu
ok.10 zielonych szparagów
2 łyżki świeżej bazyli + 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
Szpinak, czosnek, orzechy, parmezan i oliwę dokładnie zmiksować w blenderze na jednolitą gładką masę, doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Przygotować szparagi - odciąć twarde włókniste końcówki szparagów, posypać szczyptą pieprzu ziołowego. Szparagi zgrillować na patelni na odrobinie oliwy.
Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć pokrojony na plasterki czosnek. Dodać odcedzony makaron oraz szparagi i chwilę smażyć. Posypać posiekaną bazylią, przyprawić delikatnie solą i wymieszać. Na sam koniec przygotować rybę, która wymaga grillowania po kilka minut na każdej stronie.
Źródło:http://ziolkowkuchni.blogspot.com/2012/05/grillowana-ryba-pod-pierzynka.html