Wykonanie
Przetwory,
przetwory, bo taki sezon, żal nie wykorzystać. Raz jest słodko, raz wytrawnie. Robimy tradycyjne
przetwory jakie robiła babcia i mama, a także te nowoczesne, inne. Tym razem połączenie
ogórków,
papryki i
kurkumy. Zobaczcie sami.

Składniki:- 2 kg
ogórków gruntowych- 2 czerwone i 2
żółte papryki- 4 średnie
cebule- pęczek
koperku- pęczek zielonej
pietruszki- 2,5 łyżeczki
soliZalewa:- 2 szklanki
cukru- 1,5 szklanki
octu- 3/4
torebki kurkumy- 2 ząbki
czosnku- 2
liście laurowe- 2
ziela angielskie- 1,5 łyżki
soliPrzepis:
Ogórki umyć i pokroić w plasterki.
Paprykę pokroić w kostkę, a
cebulę w cienkie plasterki. Wszystko posolić, wymieszać. Dodać posiekaną
pietruszkę i
koperek. Ponownie wymieszać i odstawić na min. 6 godz.Składniki zalewy zagotować, aż
cukier się rozpuści. Po ty czasie do garnka z zalewą dodać odsączone
warzywa z wody. Gotować ok. 15 min. Tak przygotowaną
sałatkę nakładać do słoików. Pasteryzować ok. 20 min od zagotowania.

Smacznego.