Wykonanie
Z takimi słodkościami jechaliśmy w niedzielę na imieniny do teściowej. Szybkie, smaczne ciasto, i pasują do tego każde
owoce. U nas były z
malinkami, posypane
migdałami. Pychotka.Składniki:-100 g
masła- 2/3 szklanki
cukru- 1 duże
jajko- pół szklanki kwaśnej
śmietany 18%- 1 i 1/3 szklanki
mąki pszennej- 1 opakowanie budyniu
śmietankowego- 1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii- 1/2 kg
owoców - u nas
maliny-
płatki migdałów
Przepis:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek budyniowy,
proszek do pieczenia przesiać.
Masło z
cukrem utrzeć na lekką puszystą masę. Dodać
jajko i ekstrakt - dalej ucierając. Na przemian do utartej masy dodawać składniki suche i
śmietanę (najlepiej w
trzech turach). Wymieszać tylko do połączenia składników.Formę do pieczenia wysmarować lub wyłożyć papierem. Użyłam formy o średnicy 20 cm. (można użyć większej, wtedy ciasto będzie niższe). Gęste ciasto wlać do formy. Na górę ułożyć
owoce,
maliny układałam jedna obok drugiej, lekko dociskając. Całość posypać
płatkami migdałowymi.Piec przez 45-5 min. (do suchego patyczka) w temp. 180 st.Smacznego.źródło: Mojewypieki z małymi zmianami