Wykonanie
« Powrót

Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 45 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 400 gramów
woda według uznania
sól 1 szczypta
Wykonanie:
Do przesianej
mąki dać szczyptę
soli i powoli wlewać tyle letniej
wody, wyrabiając, aby ciasto było miękkie, (jeśli jest za twarde dodać więcej
wody) i łatwe do formowania. Gdy do ciasta wleje się 3-4 łyżki soku z
cebuli, zyska charakterystyczny, ostry smaki. Jeśli dodać
jajko albo
oliwę lub stopione
masło, będzie bardziej elastyczne.
Ciasto rozwałkowywać partiami na cienki placem. Szklanką wykrawać placuszki i na środku każdego łyżeczką nakładać taki farsz jaki się lubi, np. świeże wydrylowane
wiśnie z łyżeczka
cukru. Zlepiając palcami brzegi uformować zgrabne pierożki. Partiami kłaść je na lekko osolony wrzątek. Chwile pogotować na małym ogniu, bez przykrycia. Wyjmować łyżka cedzakową. Podawać na ciepło ze
śmietaną, posypane
cukrem.
Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy mączne weg.
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: