Wykonanie
Taką babkę robiłam pierwszy raz jakieś parę lat temu. Nawet nie wiem skąd mam przepis, gdzieś podpatrzyłam, przeczytałam, szczerze nie pamiętam... ;) Ale idealnie pasuje na Świąteczny stół ...


Składniki na Babkę
Migdałową z Polewą:- 250 g
masła- 1/2 szklanki
wody- 1 szklanka
cukru- 1 szklanka
mąki- 1 szklanka zmielonych
migdałów (mogą być też
orzechy)-
cukier waniliowy - dałam 2 łyżki domowego
cukru waniliowego- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia- 4
jajka- polewa ( w garnuszku podgrzałam 1 łyżkę
mleka + 4 łyżki
kremu czekoladowego, całość podgrzać do rozpuszczenia, polać babkę )

Przepis na Babkę
Migdałową z Polewą:-
masło,
cukier,
cukier waniliowy i
wodę zagotować, do rozpuszczenia
cukru, zdjąć z ognia, przestudzić (masa musi być lekko ciepła)- do masy dodać
mąkę,
proszek do pieczenia i
migdały - zmiksować- dodawać po jednym
żółtku, miksując-
białka ubić na sztywno, dodać ma masy i delikatnie wymieszać łyżką, do połączenia składników- formę wysmarować i wysypać
bułką tartą (użyłam silikonowej formy), wlać ciasto- piec około 50 - 60 min. w temp. 175 st.- wyjąć z piekarnika, ostudzić- polać
polewą czekoladową i udekorować
migdałami wg uznania

Smacznego.źródło: własnePrzepis dodaję do akcji: