Wykonanie
Kurczaka w
sałatce uwielbiamy...Tym razem od siostry dostałam przepis na bardzo szybką
sałatkę z zupek chińskich. Najlepiej smakuje z pieczoną
bagietką lub tostami...Idealna na śniadanie, podwieczorek czy kolację.

- 1 zupka chińska- 1 podwójna
pierś z kurczaka- 1 mały
por- 1
cebula- 200 - 250 g
pieczarek-
sól i
pieprz, ewentualnie
przyprawa Vegeta-
majonez-
jogurt naturalny- zupkę chińską wsypać do miski, zalać szklanką wrzątku, przykryć talerzykiem i odstawić-
pierś z kurczaka umyć, oczyścić, podsmażyć na łyżce
oleju - po usmażeniu odłożyć do drugiej miski- na tej samej patelni zeszklić pokrojoną w kostkę
cebulę, dodać
pieczarki - całość oprószyć
solą (lub
Vegetą) i
pieprzem - całość przesmażyć aż
woda odparuje-
por oczyścić, pokroić na cienkie półplasterki (jeżeli
por jest twardy można zalać go wrzącą
wodą, wówczas zmięknie)- w kubku wymieszać 3 łyżki
majonezu z 3 łyżkami
jogurtu naturalnego- do dużej miski wsypać zupkę chińską, dodać
por,
kurczaka i
pieczarki z
cebulą- całość wymieszać - dodać przygotowany sos - całość delikatnie połączyć- ewentualnie doprawić
solą i
pieprzem- jeżeli ktoś woli bardziej "płynną"
sałatkę, można dodać więcej sosuSmacznego.
