Wykonanie
Tak jak zapowiadałam nadszedł czas, żeby rozprawić się z dawno już kupioną
dynią. Na sam początek postanowiłam zrobić Naleśniki z Musem
Dyniowym (zainspirował mnie przepis na Kwestii Smaku, lecz troszkę go zmieniłam) ;) Na obiad były też naleśniki z
serem białym, z nutellą, z
dżemem malinowym i te same z
cukrem pudrem...Dla każdego coś miłego, w zależności od tego kto co lubi...


Składniki na Naleśniki:- 100 g
mąki- 2
jajka- 250 ml
mleka- szczypta
soliSkładniki na Mus
Dyniowy:- 2 szklanki pokrojonej w kostkę, obranej i bez nasion dyni- 100 g
białego sera -
twaroguPrzepis na Naleśniki:- do miski wsypać przesianą
mąkę, dodać
sól i
jajka oraz 5 łyżek
mleka- stopniowo dodawać resztę
mleka, mieszać trzepaczką aż ciasto będzie gładkie (bez grudek)- miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 min- w międzyczasie przygotować Mus
Dyniowy
Przepis na Mus
Dyniowy:-
dynię włożyć do garnka, podlać
wodą (ok 0,5 szklanki
wody), dusić na małym ogniu do miękkości, odcedzić-
dynię rozgnieść widelcem na puree, dodać
twaróg, całość wymieszać- dodać
cukier (dałam ok 2 łyżeczek) w zależności jakie słodkie chcemy- całość wymieszaćUsmażyć naleśniki na niewielkiej ilości
oleju (moja patelnia nie wymaga
oleju, więc smażę bez). Usmażone naleśniki posmarować Musem
Dyniowym,
Cukrem Pudrem,
Dżemem, Nutellą,
Twarogiem, tym na co mamy akurat ochotę ;)Smacznego.
