Wykonanie
Oponki to jeden ze smaków z dzieciństwa. Kiedy wracaliśmy ze wsi, od babci, zasobni w
jaja,
twaróg,
mleko, mama zawsze pytała "Z
twarogu chcecie sernik czy oponki?". Prawie zawsze odkrzykiwałyśmy "Oponki!!!", a mama kochana robiła i nie nadążała smażyć. Na tłusty czwartek raczej ich nie robiła, bo były wtedy pączki i chrusty. Dziś, z racji tego, że mąż jutro ma dyżur, postanowiłam urządzić TŁUSTĄ ŚRODĘ, żeby mógł posmakować na świeżo tych tłuściutkich pyszności.Oponki są
banalne w przygotowaniu, smażenie też nie przysparza kłopotu. Jeśli tylko macie wystarczająco dużo chęci, poświęćcie godzinkę, a zbliżający się tłusty czwartek, będzie jednym z tych smaczniejszych :) Do przygotowania oponek wykorzystałam przepis stąd.SKŁADNIKI(na ok. 30 sztuk)500 g
twarogu półtłustego500 g
mąki250 ml kwaśnej
śmietany100 g
cukrudwie łyżeczki
cukru wanilinowegołyżeczka
sodyłyżeczka
octu4
żółtka+minimum litr
oleju do smażeniakieliszek
spirytusukawałek
ziemniakaWYKONANIE
Mąkę wysypujemy na blat. Dodajemy do niej
twaróg i pozostałe składniki. Sprawnie zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypać
mąką.Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Z placków wycinamy za pomocą szklanki koła, a w nich z pomocą kieliszka wycinamy otwory.Do zimnego
oleju dolewamy
spirytus. Rozgrzewamy
olej. Kawałek surowego
ziemniaka wrzucamy do
oleju, żeby nam sie nie przypalał podczas smażenia.Pączki smażymy w rozgrzanym
oleju z obu stron na jasnobrązowo.Usmażone oponki wykładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Na koniec posypujemy je
cukrem pudrem.