Wykonanie
Mam w pracy kalendarz, w którym dzisiaj jest Tłusty Czwartek. Nie ważne, że mamy piątek a święto to wypada w tym roku akurat 27 lutego. Śmiałam się, że dzięki temu
mogę obchodzić je dwa
razy.Usmażyłam więc oponki. Tym razem
serowe, żeby było inaczej niż zwykle.


Składniki:250 g
twarogu sernikowego250 g
mąki50 g drobnego
cukru2
żółtkałyżeczka
cukru waniliowegołyżeczka
sody oczyszczonejłyżeczka
octu125 ml kwaśnej
śmietanyolej do smażenia
cukier puder do ozdobienia

Wszystkie składniki ciasta należy dokładnie wymieszać. Przełożyć na stolnicę i dokładnie wyrobić. Może być potrzebne jeszcze trochę
mąki gdyby ciasto się kleiło. Powinno odchodzić od ręki. Wałkujemy na grubość około centymetra i wykrawamy szklanką kółka. W każdym robimy dziurki kieliszkiem lub nakrętką.
Olej mocno nagrzewamy i smażymy na nim oponki. Gdy będą rumiane wykładamy na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posypujemy
cukrem puder i można wcinać.