Wykonanie
Bardzo wilgotne, słodkie, o pięknym
pomarańczowym kolorze, z dodatkiem w postaci zmielonej
kolendry, która dodaje ciekawego posmaku. Zamiast niej, można wrzucić pokrojone drobno listki świeżej
melisy. W oryginale, ciasto powinno być przygotowane z
serkową polewą. Ja z niej zrezygnowałam, ze względu na swoją bezmleczną dietę, ale przepis Wam podam :)SKŁADNIKIciasto225 g
masła lub
margaryny600 g tartej
marchwi4
jaja380g
cukru240 g
mąki pszennej4 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżeczki
cukru wanilinowego2 łyżeczki startej na proszek
kolendrypolewa125 g
serka śmietankowego50
masła lub
margaryny150 g
cukruWYKONANIENastawić piekarnik na 175 stopni.
Margarynę lub
masło rozpuścić.
Jaja ubić z
cukrem na jasnokremową masę.Zmieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier waniliowy. Dodawać stopniowo do masy z
cukru i jaj.Do powstałej masy wlać roztopiony tuszcz i dodac tartą
marchew. Dokładnie wymieszać.Formę o wymiarach 20x30, wysmarowac tłuszczem i wysypać
bułką tartą. Wlać masę do formy. Wyrównać.Piec do momentu, aż ciasto się zetnie (do "suchego patyczka") czyli ok.20-30 min. (zależy od piekarnika)Polewa: Zmieszać składniki na gładą masę. Posmarowac wierzch ciasta. Schładzać w lodówce przez ok. 2 godziny.