Wykonanie
Sycylia to wyspa o niezmiernie ciekawej historii i tradycji, choć przeważnie kojarzy się z
mafią, ekskluzywnym miejscem na spędzenie wakacji i wulkanami – szczególnie z Etną. Jest to największa wyspa na Morzu Śródziemnym, administracyjnie należąca do Włoch. Stolicą tego urokliwego miejsca jest Palermo chętnie odwiedzane przez turystów. Prawdziwym skarbem, a także wabikiem jest tutejsza
barwna i pełna słodkich i świeżych smaków kuchnia.Klasyka sycylijskiej kuchni, to
makaron z
anchois(
sardynki). Na Sycylii oczywiści ze świeżymi, ja ratowałam się z puszki.Składniki:200g spaghettipół puszki
pomidorów krojonych2 łyżki
przecieru pomidorowego4-6 filetów
anchois3 łyżki
oliwy ( dodałam jeszcze z
anchois)2 ząbki
czosnku2 łyżki posiekanej
natki pietruszkimała garść
orzeszków piniowych(jeśli nie posiadacie,można ominąć)
parmezan do posypania



Wykonanie:Na patelni rozgrzewamy
oliwe, dodajemy pokrojony
czosnek. Chwilę podsmażamy, dodajemy
anchois i dosłownie chwilę smażymy, aż filety się rozpadną. Następnie dodajemy
pomidory, przecier, posiekaną
natkę pietruszki. Na koniec podprażone na oddzielnej patelni
orzeszki piniowe. Całość chwilę smażymy.
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy startym
parmezanem. Gotowe.

Buon appetito