Wykonanie
Tradycyjny, tłusty wypiek hiszpański w formie długiego prętu o przekroju w kształcie gwiazdy. Jest to jedna z najpopularniejszych w Hiszpanii przekąsek
śniadaniowych. Bywa zjadana samodzielnie lub po umoczeniu w filiżance
czekolady. Zwykle posypuję się churros
cukrem pudrem, ale w Urugwaju podaję się je także ze stopionym
serem. Churros porównywane są do
polskich pączków.

Składniki:500ml
wody60 g
masłaszczypta
soli4 łyżki
cukru400g
mąki pszennej4
jajaolej do smażenia
cukier puder do posypaniaewentualnie
syrop czekoladowy
Wykonanie:500ml
wody,
masło ,
sól i
cukier zagotować, aż
masło się rozpuści. Wsypać całą
mąkę i energicznie mieszać łyżką aż ciasto będzie gładkie.

Garnek ściągnąć z ognia. Od razu dodać
jajko i całość zmiksować. Dalej miksując dodawać kolejne
jajka.
Olej rozgrzać do temp 180C.

Ciasto przełożyć do rękawa lub szprycy z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. Ciasto wyciskać na rozgrzany
olej, tworząc długie paski. odcinać nożyczkami.

Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Wyciągać i układać na papierze ręcznikowym aby ociekły z tłuszczu.Lekko chłodne posypujemy
cukrem pudrem. Można podawać z sosem
czekoladowym.