Wykonanie
Świeżych
jagód już nie ma, ale mrożone równie dobrze się sprawują. Musicie tylko je odsączyć z nadmiaru soku, który ,bo będzie nam potrzebny do zabarwienia
bitej śmietany :)Są to babeczki które cudownie pachną
wanilią.

Składniki:150 g
jagód120 g
masła80 g
cukru1
jajko200g
jogurtu naturalnego250 g
maki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sodyszczypta
solidomowy ekstrakt z
wanilii250 g
śmietanki 30-36%125g
serka mascarponeodrobina soku z
jagód
Wykonanie:
Jagody osaczyć.
Masło utrzeć z
cukrem na gładką masę.
Jajko roztrzepać i stopniowo dodawać do
masła, dodać
jogurt i wymieszać.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia sodą i
solą, wymieszać. Całość wsypać do masy
maślanej, dodać łyżeczkę ekstraktu z
wanilii i krótko wymieszać, aż składniki dobrze się połączą.

Ciasto nałożyć do foremek na muffiny( u mnie silikonowe). Na wierzchu ułożyć
jagody i lekko je docisnąć do ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C - 170C przez około 25-30 minut.Gdy babeczki są już gotowe, odstawiamy je do ostygnięcia i przygotowujemy
bitą śmietanę.
Śmietankę ubijamy z 2 łyżkami
cukru pudru, gdy będzie sztywna dodajemy wcześniej zmiksowany w oddzielnym naczyniu
serek mascarpone. Całość dokładnie, ale dosłownie chwilę miksujemy razem.

Gdy jest taka potrzeba dosładzamy, dodajemy odrobinę soku z
jagód dla koloru. Nasza masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wystudzone babeczki, całość posypujemy
jagodami. Gotowe.

Smacznego!!!