Wykonanie

Składniki:2
polędwiczki wieprzowe
rozmarynpapryka słodka mielona
sól morskaoliwapieprz świeżo zmielony500g
kurki100ml białego
wytrawnego winakoperekłyżka
masłajogurt bałkański
ziemniaki1
jajkomąka pszenna1
cebula
Wykonanie:
Polędwiczki kroimy na 2cm kawałki, doprawiamy odrobiną
soli,
pieprzu,
papryki mielonej i siekanym
rozmarynem, zalewamy
oliwą i marynujemy przez 3 godziny. Po tym czasie smażymy na dużym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Następnie ściągamy z ognia, przykrywamy folią i odstawiamy.
Kurki podsmażamy na odrobinie
masła. Chwile smażymy, następnie podlewamy 100ml
wytrawnego białego wina, czekamy, aż
alkohol odparuję. Doprawiamy
solą,
pieprzem i posypujemy obficie posiekanym
koperkiem mieszamy i chwile dusimy.
Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce, doprawiamy
solą,
pieprzem, ścieramy
cebulę, dodajemy
jajko, wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy 2-3 łyżki
maki pszennej(na 1 kg
ziemniaków). Mieszamy. Następnie smażymy na
oliwie z obu stron,aż się zrumienią i będą chrupkie.Podajemy z
greckim jogurtem, polędwiczkami i
kurkami. Gotowe.

Smacznego!!!