Wykonanie
Szarlotka to jedno z tych najsmaczniejszych ciast, które robi się błyskawicznie. Pochodzący z Francji wyrób cukierniczy, wynalazek przypisywany
Marie-Antoine'owi Carême'owi, składający się z półkruchego lub kruchego ciasta oraz
owoców. Carême miał stworzyć ciasto o nazwie charlotte russe specjalnie dla cara Aleksandra I, swego wieloletniego pracodawcy. Nazwę swą szarlotka zawdzięcza księżnej Charlotcie, szwagierce imperatora, późniejszej carycy.Nadzieniem najczęściej są
jabłka, można także używać
gruszek,
brzoskwiń,
moreli i innych
owoców, a jako dodatku
rodzynek. Do
jabłek w polskiej szarlotce dodawane są
przyprawy korzenne, najczęściej
cynamon i
goździki.

Składniki:Ciasto:450g
mąki3
jajka70g
cukru pudru1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia150g
masła2 słoiki prażonych
jabłek(jeśli nie posiadacie swoich możecie kupić w każdym sklepie)
cynamonlody śmietankowe
Wykonanie:
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy
cukier puder,
proszek do pieczenia, posiekane
masło. Zagniatamy na kruszonkę, dodajemy całe
jaja i formujemy kulę. Zwijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 30 minut. Foremkę o wymiarach 32x25 jeśli nie posiadacie może być okrągła forma 24cm, smarujemy
masłem i wysypujemy
bułką tartą. 3/4 ciasta wykładamy na spód,nakłuwamy widelcem. Piekarnik nagrzewamy do 180C i pieczemy spód przez 15 minut. Po tym czasie wyciągamy go, wykładamy nasze prażone
jabłka wymieszane z
cynamonem, na wierzch ścieramy na dużych oczkach resztę ciasta i pieczemy w 180C przez ok 1h. Podajemy na ciepło z
lodami, lub na zimno z czarną
kawą :)

Smacznego!!!